Olomoucký kraj chce dostat bezplatně opuštěná Hanácká kasárna

Olomouc - Představitelé olomouckého hejtmanství chtějí získat Hanácká kasárna - rozlehlou budovu v historickém centru Olomouce, kterou nedávno opustili poslední vojáci. Ještě tento týden pošlou ministerstvu obrany žádost o bezúplatné převedení majetku na Olomoucký kraj. Pokud uspějí, chtějí tam vybudovat mimo jiné centrum depozitářů vlastivědného muzea a vědecké knihovny.

Hanácká kasárna jsou od června prázdná, armáda už objekt jenom hlídá. Ministerstvo obrany, které každoročně vyřazuje ze svého majetku několik desítek nemovitostí, je už nepotřebuje. V Olomouci byla přitom po Praze největší vojenská posádka v republice, ve městě měla armáda pět objektů. Sochorova kasárna koupil za 68 milionů soukromník, na prodej jsou Hejčínská kasárna a Chvalkovická pevnost, Hanácká kasárna jsou vystěhovaná a připravená k vyřazení z armádního majetku. Poslední funkční jsou Žižkova kasárna, kde zůstává asi 450 zaměstnanců.

Hanácká kasárna jsou druhou největší vojenskou nemovitostí v Olomouci. Vzhledem k atraktivnímu umístění v historickém centru má o ně kraj velký zájem. „Preferujeme bezúplatný převod tohoto majetku nebo převod za symbolickou cenu. Musíme počkat, jak se ministerstvo obrany k naší žádosti postaví,“ potvrdila mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová.

Hanácká kasárna v Olomouci
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

Armáda předem vyjadřuje vstřícnost, má však podmínky. „Nebráníme se jednání o bezúplatném převodu na kraj. Naší podmínkou ale je, že nám předloží takový projekt užívání majetku, který by byl ve veřejném zájmu,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

Depozitáře a Evropský dům dotací

S tím představitelé kraje počítají. Plánují, že do budovy s rozsáhlými sklady a více než čtyřmi tisíci kancelářemi přestěhují centrální spisovny a depozitáře. Projekt už začínají připravovat. „Jednalo by se o depozitáře vlastivědného muzea a vědecké knihovny. Dále bychom tam chtěli vybudovat Evropský dům, ve kterém by byly sjednoceny instituce a organizace, které poskytují dotace,“ vysvětlovala mluvčí kraje.

Olomoucký kraj má šanci kasárna získat, pokud o ně neprojeví zájem některá ze státních organizací. Té by musela dát armáda podle zákona přednost. Teprve poté by ji mohla nabídnout k prodeji. Ministerstvo obrany prodalo v minulém roce prostřednictvím výběrových řízení bezmála padesát nemovitostí, letos jich nabízí několik desítek. „Na výnosech z prodeje nepotřebného majetku jsme dosáhli necelých 235 milionů korun,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

Potíže s armádním majetkem

Bezúplatně získala opuštěná Žižkova kasárna například radnice Českých Budějovic. Teď řeší, jak je využít. Město Rakovník ale armáda s podobnou žádostí odmítla. Představitelé města se teď bojí, jak případný budoucí majitel s majetkem naloží, proto se snaží brzdit prodej stavební uzávěrou. Ministerstvo obrany má problém s Karlínskými kasárnami v Praze. Ministr Martin Stropnický zrušil první tendr na prodej kvůli údajnému podezření z majetkového propojení vítězné firmy ovládané Ivanou Tykačovou s dalším účastníkem výběrového řízení. V opakované soutěži požaduje o 40 milionů více. Tykačová, která měla plán, jak objekt opravit a využít, poté od záměru ustoupila. Mnohé historické objekty, kterých se armáda zbavila, chátrají. Například jedno křídlo rozsáhlého areálu Kroměřížských kasáren majitel zboural a staví tam hypermarket, severní křídlo získala radnice a chce ho zachránit.

Olomoucký kraj chce získat hanácká kasárna. (zdroj: ČT24)