Začíná Barum Czech Rally Zlín. Policisté dohlížejí na dopravu, závod omezí i MHD

Události: Startuje padesátý ročník Barum Czech Rally v centru Zlína (zdroj: ČT24)

V pátek začíná ve Zlínském kraji tradiční závod Barum Czech Rally Zlín, který výrazně omezí dopravu v krajském městě i jeho okolí. Na bezpečnost v regionu budou po celou dobu konání akce až do neděle dohlížet policisté, kteří chystají kontroly dodržování rychlosti, zaměří se i na alkohol za volantem. Závod zasáhne i do provozu autobusů a trolejbusů zlínské MHD.

Mluvčí zlínské policie Petr Jaroš uvedl, že až do neděle budou v ulicích krajského města a okolí až čtyři stovky příslušníků. „Dohlížet budou na veřejný pořádek a bezpečnost a plynulost silničního provozu. Kromě dopravních policistů, kteří budou mít k dispozici veškerou dostupnou radarovou techniku k měření rychlosti vozidel, jsou do opatření zařazeni i policisté služby pořádkové, cizinecké, ale také kriminální,“ uvedl.

Nasadí také vrtulník, který se využije hlavně pro koordinaci dopravy a odhalování závažných dopravních přestupků. Z výšky by se měla monitorovat i odstavná parkoviště.  

Oficiální start soutěže je naplánovaný na páteční večer, policisté se však na dopravu soustředí už od středy. „Kromě rychlosti se v nadcházejících dnech zaměří mimo jiné i na dodržování zákazu požívání alkoholu za volantem nebo na kontrolu technického stavu vozidel fanoušků, zejména z pohledu nepovolených sportovních tuningových úprav,“ doplnil policejní mluvčí.

Informace o dopravní situaci v kraji, uzavírkách na příjezdech do Zlína, hustotě provozu nebo objízdných trasách sdělí policie prostřednictvím speciální telefonní linky 974 666 555, kterou obsluhují příslušníci z operačního střediska. 

Omezení MHD ve Zlíně

MHD v krajském městě omezí v pátek městská rychlostní zkouška, při které bude od 16:30 do půlnoci uzavřena Gahurova ulice v centru pro veškerý provoz včetně městské hromadné dopravy. Půjde o úsek od zastávky U Zámku po křižovatku s ulicí K Pasekám.

Motoristům i autobusům a trolejbusům MHD bude sloužit objízdná trasa po třídě Tomáše Bati do Prštného, kolem hypermarketu Albert, podél řeky Dřevnice ulicí Nábřeží a na křižovatku Gahurova – K Pasekám. Cestující nebudou moci využít zastávky MHD U Zámku a Čepkov.

Mapy odkloněných a náhradních tras včetně jízdních řádů jsou k dispozici na webu Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO). Tištěné jízdní řády náhradní dopravy jsou vyvěšeny na zastávkách.

  • Linka 6: Po dobu uzavírky Gahurovy ulice se bude trolejbusová linka 6 na zastávce Školní měnit na linku 8X a pokračovat v jízdě po Dlouhé ulici, po ulici 2. května, kolem Baťovy nemocnice a zpět do centra po Štefánikově ulici až na zastávku Náměstí Míru. Tam se linka 8X změní zpět na linku 6 a vozy pojedou po své trase do Otrokovic. 
  • Po objízdné trase přes Prštné pojedou linky 7X, 14X, 31Y a 33X
  • Linka 9: Místo ní bude v provozu linka 9X, která pojede kolem nemocnice, ale nebude zajíždět na Jižní Svahy. 
  • Linka 38X: Bude coby 38Y vedena mimo tovární areál. 

Po skončení městské rychlostní zkoušky posílí DSZO kapacitu na linkách ze Zlína do Otrokovic a také na sídliště Jižní Svahy. Na náklady pořadatelů akce zajistil dopravce už v pátek dopoledne zvláštní kyvadlovou autobusovou dopravu z náměstí Práce po zastávku Malenovice-Centro a zpět. Autobusy budou zastavovat na všech zastávkách linky 10 kromě úseku U Zámku – Jižní Svahy-Středová. 

Kyvadlová doprava sveze zájemce bezplatně také v sobotu odpoledne od zlínské sportovní haly do Želechovic. Autobus bude zastavovat na všech zastávkách linky 12 mimo zastávku Želechovice-škola. 

Mapa tras jednotlivých rychlostních zkoušek v rámci Barum Czech Rally Zlín je zde.