Záchranáři si musejí dodělat řidičský průkaz skupiny C, sanitky jsou totiž těžší

Události: Řidiči sanitek mění řidičské průkazy (zdroj: ČT24)

Řidiči sanitních vozů se pustili do výměny řidičských průkazů. Klasická skupina B pro osobní auta totiž už brzy nebude stačit. Zhruba 150 záchranářů z Královéhradeckého kraje si tak nyní dodělává skupinu C pro nákladní vozidla. Změna je nutná, protože sanitky jsou kvůli modernímu vybavení čím dál těžší.

Se zvyšující se kvalitou zdravotnictví se i do sanitních vozů dostávají ty nejmodernější přístroje, které jsou však poměrně těžké. S nimi pak roste i hmotnost sanitky. Plně vybavený vůz se už blíží limitu tří a půl tuny, královéhradecké záchranáře tak už poslali na rekvalifikační kurz.

„Auta se hodně změnila. Pořád to vybavení narůstá, i ty požadavky na kvalitnější a dostupnější péči,“ sdělil záchranář ze Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Královéhradeckého kraje Karel Kouba. „V současné době si velký počet našich záchranářů skupinu C dodělává. Pro nás je to zcela jistě investice do budoucnosti,“ dodal mluvčí záchranářů Ivo Novák. 

Céčko bude nezbytné i pro ostatní

Nové řidičské oprávnění budou moci řidiči Královéhradecké záchranné služby využít už letos, kdy budou mít k dispozici speciální vozy pro krizové situace. „Nebudou tam nosítka, sedačka, nebude se tady vozit pacient, ale bude tady pouze zdravotnický materiál,“ popsal Kouba.  

Kdyby si teď záchranáři „céčko“ neudělali, nové auto by řídit nemohli, a to ani Karel Kouba, jež vede tým, pod který bude nový vůz spadat.

Východočeši ale nejsou zdaleka jediní, které v blízké budoucnosti cesta do autoškoly čeká. „Předpokládám, že i když to aktuálně není panická reakce v celé zemi, že do budoucna, výhledově do dvou tří let, se všechny záchranné služby budou snažit tu rekvalifikaci provést,“ míní ředitel Asociace zdravotnických záchranných služeb Marek Slabý. Svou roli by v tom mohl kromě vybavení aut hrát i nástup elektromobility.