TÉMA

Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR

Sanitky napříč Českem získají nový vzhled

Sanitky zdravotnické záchranné služby zřejmě budou ve všech částech republiky vypadat stejně. Počítá s tím novela vyhlášky, která sjednotí i vybavení interiéru. Přes deset let jsou vozy označené šachovnicí, ale ta by se mohla u nových aut změnit. Podle záchranářů to pomůže k větší bezpečnosti pacientů, ale i posádek.
15. 6. 2024|

Záchranáři si musejí dodělat řidičský průkaz skupiny C, sanitky jsou totiž těžší

Řidiči sanitních vozů se pustili do výměny řidičských průkazů. Klasická skupina B pro osobní auta totiž už brzy nebude stačit. Zhruba 150 záchranářů z Královéhradeckého kraje si tak nyní dodělává skupinu C pro nákladní vozidla. Změna je nutná, protože sanitky jsou kvůli modernímu vybavení čím dál těžší.
22. 4. 2023|

Karlovarští záchranáři chtějí rady od lékařů přes videohovor, systém má být funkční do konce roku

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje chce jako první v Česku při výjezdech využívat konzultace s lékaři přes videohovor. Reaguje tak na to, že jim schází lékaři, řekl ředitel záchranky Jiří Smetana. Podle něj jezdí s posádkou jen v některých případech, jinak jsou k dispozici na telefonu. Podle prezidenta Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR Marka Slabého ale nedostatek lékařů není natolik kritický, aby musely záchranky telemedicínu hned zavádět. Karlovarská by ale podle něj mohla možnosti této technologie vyzkoušet.
10. 7. 2021|