Sanitky napříč Českem získají nový vzhled

Události: Sjednocení vzhledu sanitek (zdroj: ČT24)

Sanitky zdravotnické záchranné služby zřejmě budou ve všech částech republiky vypadat stejně. Počítá s tím novela vyhlášky, která sjednotí i vybavení interiéru. Přes deset let jsou vozy označené šachovnicí, ale ta by se mohla u nových aut změnit. Podle záchranářů to pomůže k větší bezpečnosti pacientů, ale i posádek.

Základní prvky sanitek jsou stejné od roku 2012, jedná se o zelenou šachovnici v kombinaci se žlutou. V současnosti se v různých krajích sanitky ale v některých dalších prvcích liší. Na těch pražských jsou například už historicky červené pruhy. Další barvy se měnily.

„Byl to požadavek asociace záchranných služeb, aby se to sjednotilo, abychom tuto problematiku řešili. Ta novela je připravena, je to po vnitřním připomínkovém řízení, projde ještě vnějším,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podle probíraného návrhu by na nových vozech měla být výrazně zastoupená právě červená barva. Zřejmě se objeví na zadní části vozidla, aby ostatní řidiče na první pohled upozornila a varovala, že se blíží k sanitce. Novela vyhlášky navrhuje sjednotit i nápisy do červené barvy. Třeba v Německu mívá odstín červené i šachovnice na bocích aut. Ve Velké Británii, kde reflexní šachovnici vyvinuli, se naopak drží žlutozelené kombinace, jaká je v Česku. Změn doznají i majáky sanitek, které budou všude svítit modrou a červenou barvou.

Cílem změn je, aby se záchranka jasně odlišila od ostatních organizací, které zajišťují pouze převoz pacientů. Jejich vozy by měly dodržovat bílo-červenou kombinaci, což v současnosti podle Asociace zdravotnických záchranných služeb (AZZS) mnohdy neplatí.

Výbava

Novela chce jasně a společně definovat také to, co mají mít záchranáři k dispozici uvnitř sanitky, tak aby pacientům kdekoli v Česku mohli poskytnout stejnou péči. Podle prezidenta AZZS Marka Slabého vyhláška definuje transportní prostředky a přístroje uvnitř sanitek, ale třeba i vzdálenosti nosítek od stěny vozidla.

„Speciální vozidla jsou příkladem toho, proč byla celá ta vyhláška novelizována,“ doplnil Slabý. Jedná se například o auta, která neslouží k ošetření a transportu pacientů jako klasické ambulance. „Jsou to vozidla typu pražského Golema (speciální dlouhý zdravotnický modul, pozn. redakce) nebo vozidla, která obsahují jen zdravotnický materiál k vyřešení péče o sto zraněných,“ vysvětlil Slabý. Podle AZZS musejí být ve vyhlášce zařazena, aby na ně mohla v budoucnu čerpat dotace.