TÉMA

Interiér

Cenu Olgy Havlové obdržel Filip Pšenčík, architekt s handicapem a asistent soběstačnosti

Cenu Olgy Havlové obdržel v pondělí Filip Pšenčík. Bronzovou plastiku nazvanou Povzbuzení od sochaře Olbrama Zoubka dostal při slavnostním ceremoniálu ve dvoraně Národního muzea v Praze, a to za své úsilí pomáhat s budováním bezbariérového bydlení pro lidi se zdravotním handicapem navzdory vlastnímu zdravotnímu znevýhodnění.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 23:11|

Plzeň představuje Loosův raumplan. Po deseti letech oprav se otevře Semlerova rezidence

Po téměř desetileté rekonstrukci se v září otevře pro prohlídky Semlerova rezidence, která je nejvýznamnější a nejrozsáhlejší plzeňskou bytovou realizací podle konceptu světově uznávaného architekta Adolfa Loose. Dům Oskara a Jany Semlerových na Klatovské třídě 110 s interiérem jejich bytu z počátku 30. let 20. století patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě. Prohlídky pro veřejnost začnou 23. září, vstupenky ale bude možné kupovat v předprodeji už od 1. září, řekla Gabriela Darebná, mluvčí Západočeské galerie v Plzni, která rezidenci provozuje.
23. 8. 2022|

30 let zpět: V Praze se otevřela první pobočka McDonald's

Dvacátého března 1992 byla v pražské Vodičkově ulici otevřena první pobočka amerického stravovacího řetězce McDonald's. Archivní reportáž pořízená vpředvečer otevření uvádí, jak přísné standardy kvality restaurace dodržuje, a v dobové euforii společenského rozvolnění vyznívá docela nekriticky. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 3. 2022|

Teplické Hadí lázně zůstávají památkou. Majitel usilující o sejmutí ochrany neuspěl u soudu

Hadí lázně v Teplicích zůstanou kulturní památkou. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Treinvest proti rozsudku Městského soudu v Praze, který stejným způsobem naložil se žalobou firmy proti rozhodnutí ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD).
22. 10. 2021|