Za napadení učitelky potrestal soud matku obecně prospěšnými pracemi

Trest obecně prospěšných prací udělil soud ženě, která na základní škole v Náchodě napadla a těžce zranila učitelku svého syna. Odpracovat by měla 260 hodin. Podle nepravomocného rozsudku má také napadené pedagožce uhradit 57 576 korun jako nemajetkovou újmu a náhradu ušlého výdělku. Obžalovaná před soudem prohlásila vinu, po vynesení verdiktu si ale vzala lhůtu pro možné odvolání. Státní zástupce se odvolání vzdal.

Náchodský okresní soud se zabýval napadením učitelky v hlavním líčení poté, co obžalovaná sedmatřicetiletá žena podala odpor proti původnímu trestnímu příkazu. Tehdy chtěl soud udělit trest 300 hodin obecně prospěšných prací spolu s náhradou nemajetkové újmy a náhrady platu.

Nakonec je ale verdikt velmi podobný. Obžalovaná přitom na začátku středečního jednání učinila prohlášení viny, takže soud nepřistoupil k dokazování a ženě za ublížení na zdraví a výtržnictví uložil trest.

Žena loni v říjnu ve vestibulu školy napadla učitelku, s níž přišla probrat incident z hodiny tělesné výchovy. Tvrdila, že učitelka necitlivě trefila míčem do ruky jejího syna. Matka sice měla s pedagožkou domluvenou schůzku, nakonec ale přišla o několik dní dříve.

Učitelku podle obžaloby jednou rukou uchopila za vlasy a trhla hlavou a druhou rukou ji udeřila mezi lopatky. Při tom jí část vlasů vytrhla. „Poškozenou napadla zezadu a začala ji častovat vulgarismy, v čemž pokračovala i vůči ředitelce školy a dalším pedagogům. Stalo se to před prvňáčky, děti byly vystaveny stresu, plakaly,“ uvedl státní zástupce Vladimír Štěpánek.

Učitelka utrpěla blok páteře a psychickou újmu, déle než dva týdny potom byla v pracovní neschopnosti. Následky na psychice a bolestmi páteře učitelka podle své zmocněnkyně trpí dodnes.