Vyhořelý kulturní dům v Drnovicích se má ještě letos dočkat nové střechy, obec vyhlásila sbírku

Vyhořelý kulturní dům v Drnovicích na Vyškovsku by měl ještě do konce letošního roku získat novou střechu. Náklady se odhadují na více než čtyři miliony korun. Vyhořelý objekt už je vyklizený, sanační práce vyšly na 1,2 milionu. Obec na popud obyvatel vyhlásila na rekonstrukci sbírku.

K požáru do Drnovic vyjeli hasiči 24. září před polednem, postupně vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu. Na místě byly desítky hasičů z 21 jednotek i chemická laboratoř. Plameny dostali hasiči pod kontrolu ještě ten den odpoledne, likvidaci ale ohlásili až následující den odpoledne.

Požár zasáhl střechu, půdní prostory, které se propadly do sálu, i velkou část interiéru. „Vnitřek už je ale vyčištěný, všechno šlo pryč, všechny parkety, obklady, všechno bylo poškozené,“ uvedl místostarosta Drnovic Jiří Dvořák.

Oheň nikoho nezranil, příčina se stále vyšetřuje. Škoda je předběžně vyčíslena na více než 20 milionů korun.

Stavební firma by už na začátku příštího týdne měla začít odstraňovat zbytky střechy, následující týden začne dávat nové vazníky. „Máme slíbeno, že by práce měly skončit 15. ledna, ale vše záleží na počasí,“ uvedl Dvořák.

Kulturní dům z roku 1951 stojí vedle obecního úřadu. Koncertovalo tam mnoho známých zpěváků a kapel: například Olympic, Kabát nebo Karel Gott. Na jeho rekonstrukci mohou lidé přispět na transparentní účet 115-6732360287/0100.