TÉMA

Drnovice

Vydatné deště zmírnily sucho, hladina podzemních vod však zůstává pod normálem

Déšť v posledních dnech zmírnil nedostatek vláhy v Česku, přesto však na polovině území podle hydrometeorologů panuje půdní sucho. Silně pod normálem také zůstávají hladiny podzemních vod. Problémy tak mají hlavně domácnosti závislé na studních. Některé obce se tak už nespoléhají jenom na vodu z podzemních vrtů, ale hledají i jiná řešení.
4. 8. 2023|

Rekonstruovaná Ploština na Zlínsku připomíná nacistický zločin

Národní kulturní památka Ploština na Zlínsku, která připomíná vypálení pasekářské osady v závěru druhé světové války, se otevřela po téměř tříleté rekonstrukci. V areálu je nové návštěvnické centrum, opravená je budova číslo 23. Nové jsou i expozice nazvané Tragédie na Ploštině a Nová Ploština, řekl jejich autor, historik a etnograf Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Ondřej Machálek. Muzeum je správcem památky. V areálu je upravený také betonový památník z roku 1975. Obnova stála 151 milionů korun, necelých 110 milionů pokryla evropská dotace, zbytek financoval Zlínský kraj.
21. 4. 2023|

V Drnovicích na Vyškovsku pokračují v odstraňování následků přívalového deště

V Drnovicích na Vyškovsku pokračují v odstraňování následků pátečního přívalového deště. Dočišťovat se budou především komunikace, úklid bude pokračovat i v postižených domácnostech, řekla starostka obce Zuzana Hermanová. Voda s bahnem zatopila více než dvacet objektů, bahno bylo na silnici i na chodnících. S odstraňováním následků v pátek pomáhalo téměř sedmdesát hasičů.
12. 6. 2021|

Drnovice chystají opravu fary a následně i proměnu celého centra obce

Faru v Drnovicích na Vyškovsku čeká zásadní rekonstrukce. Je potřeba udělat rozvody, opravit střechu i fasádu. Prozatím je dokončená projektová dokumentace a průzkum, obec zažádala o stavební povolení. Odhadovaná cena prací je šestnáct milionů korun. Bude záležet, jestli se podaří získat dotaci. Promění se i centrum obce.
26. 1. 2021|

V Drnovicích se lidé opět mohou bavit. Skončily opravy vyhořelého kulturního domu

V Drnovicích u Vyškova po dvou letech znovu otevřeli kulturní dům. V září 2018 kompletně vyhořel, propadla se střecha a oheň poničil i podlahy. Příčinou byla technická závada. Při požáru se naštěstí nikdo nezranil. Byla potřeba rozsáhlá rekonstrukce, opravy vyšly na více než padesát milionů korun.
16. 9. 2020|

Vůně smrčiny a betlém bez Ježíška. Chrámy páně se chystají na vánoční slavnosti

Před nadcházejícími vánočními svátky zažívají ruch a shon i kostely a chrámy. Úklid před bohoslužbami vrcholí, chystají se stromky a výzdoba. A své tradiční místo zaujímají v kostelích také betlémy. Například v brněnské katedrále na Petrově už jej přichystali a jako obvykle bez postavičky Spasitele. Také varhaníci už se připravují na vánoční mše, koledy budou hrát po roční pauze.
21. 12. 2019|

Vyhořelý kulturní dům v Drnovicích se má ještě letos dočkat nové střechy, obec vyhlásila sbírku

Vyhořelý kulturní dům v Drnovicích na Vyškovsku by měl ještě do konce letošního roku získat novou střechu. Náklady se odhadují na více než čtyři miliony korun. Vyhořelý objekt už je vyklizený, sanační práce vyšly na 1,2 milionu. Obec na popud obyvatel vyhlásila na rekonstrukci sbírku.
14. 10. 2018|