Výbuch domu v Lenoře podle policie úmyslně způsobil muž, který jako jediný neštěstí nepřežil

Jihočeští kriminalisté uzavřeli loňský případ požáru a výbuchu v obytném domě v Lenoře na Prachaticku. Podle nich neštěstí úmyslně způsobil muž, který při události jako jediný zemřel. Právě kvůli jeho úmrtí byl případ odložen, protože trestní stíhání je nepřípustné, pokud viník zahynul. Při explozi, ke které došlo v říjnu 2019, se zranilo i dalších devět lidí.

Výbuch poškodil i dva vedle stojící obytné domy. Kvůli tomu bylo na čas evakuováno devatenáct lidí. Dům, ve kterém muž tragédii způsobil tím, že nechal unikat plyn z propan-butanových lahví, museli dělníci zdemolovat.

„Jen škoda na majetku byla vyčíslena bezmála na dvacet milionů korun. Dopad, který jednání pachatele má na osudy obyvatel domu, se vyčíslit nedá,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Jeden zraněný je stále v nemocnici

Starosta Lenory Antnonín Chrapan (nestr.) v úrerý řekl, že jeden muž je kvůli zraněním stále v nemocnici. „Jeho léčba bude ještě vyžadovat dlouhodobou péči a rehabilitaci. Na posledním zastupitelstvu jsme proto rozhodli, že část peněz ze sbírky pro postižené tímto neštěstím mu na další náklady spojené s léčbou a rehabilitací věnujeme,“ řekl starosta.

Podle starosty by měl zraněný muž dostat více než 120 tisíc korun, které by mu mohly při uzdravování pomoci. Ve veřejných sbírkách, které pořádala Lenora, nadace Adra a Jihočeský kraj, lidé shromáždili více než čtyři miliony korun.

Motiv činu stále kriminalisté neznají. Podle obyvatel Lenory však viník už v minulosti vyhrožoval tím, že dům vyhodí do povětří. Policie proto případ od začátku vyšetřovala jako úmyslný trestný čin.

Nejtragičtější byl výbuch plynu ve Frenštátě

Náhodný nebyl ani tragický výbuch plynu ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku, ke kterému došlo v únoru 2013. Explozi, při které zemřelo sedm lidí a dalších jedenáct utrpělo zranění, záměrně způsobil muž, který se chtěl pomstít sousedům.

Pachatel pustil plyn ve svém bytě a ve sklepě bytového domu vymontoval ventil hlavního plynového uzávěru. Také on při následném výbuchu zahynul. Po třípodlažním panelovém domě nezůstala ve městě ani památka. Tragédii symbolizují jen čtyři stromy – tři za dětské oběti, jeden za dospělé.