Místo tragédie mizí. V Lenoře začala demolice ruiny domu zničeného výbuchem

Do Vánoc zmizí ruiny domu na okraji Lenory na Šumavě, který v říjnu zasáhl požár a exploze. Jejich likvidace začala ráno. Ačkoli budova stojí u hlavní silnice, dopravu by její bourání nemělo narušit. Při říjnovém požáru a výbuchu zemřel člověk, dalších devět lidí utrpělo zranění. Podle policie šlo zřejmě o úmysl.

Demolice poničeného domu, která začala ve čtvrtek ráno, je plánována na deset dnů, poté ještě bude stavební firma odvážet odpady. Po dvaceti dnech by měla zbýt už jen základní deska. Jihočeský kraj za ni zaplatí necelý milion korun.

„Práce postupují podle předpokladů. Zatím nenastaly žádné komplikace a pokud vše půjde takto dál, věřím, že skutečně před Vánoci skončíme,“ popsal ve čtvrtek v podvečer Jaroslav Vach z táborské firmy Vitas, která bourání zajišťuje.

„Dům budeme pomocí techniky rozebírat a postupně odvozíme i suť a odpad z místa,“ přiblížil Vach a dodal, že práce komplikuje narušená statika domu. „Takže nemohlo být udělané prvotní odstrojení,“ podotkl.

Výbuch a požár zcela zlikvidoval jeden obytný dům, navíc poškodil i dvě další podobné budovy v sousedství. Domovy muselo na několik týdnů opustit devatenáct lidí. Všechny byty ve dvou méně poškozených domech jsou nyní již opravené, takže jejich obyvatelé se mohli vrátit.

Podle Jaroslava Vacha ale budou muset obyvatelé jednoho bytu během závěrečné fáze demolice v pracovní době vždy být venku.

Při říjnové explozi zahynul jeden člověk a devět lidí utrpělo zranění. Jeden z nich zůstává v pražské vinohradské nemocnici na popáleninovém centru. „Moc si přejeme, aby se uzdravil a vrátil se domů,“ podotkl lenorský starosta Antonín Chrapan (Lenora žije).

Vyšetřování příčiny výbuchu pokračuje. Policie připustila, že jej vyšetřuje jako úmyslný trestný čin. V Lenoře hovoří o tom, že požár úmyslně založil jeden z obyvatel domu.

Na pomoc poškozeným uspořádala obec ve spolupráci s organizací ADRA sbírku. „Vybralo se více než 2,7 milionu korun, které jsme rozdělili mezi lidi,“ vyčíslil starosta. Dalších více než půl milionu korun předal poškozeným Jihočeský kraj, který rovněž uspořádal sbírku.