Policie vyšetřuje výbuch v Lenoře jako úmyslný čin. Lidé mohou obyvatelům domu pomoci sbírkou

Události v regionech: Dva z poškozených domů v Lenoře se nemusí strhnout (zdroj: ČT24)

Policie pokračuje ve vyšetřování příčiny výbuchu obytného domu v Lenoře na Prachaticku. Už ve čtvrtek zahájila trestní řízení proti neznámému pachateli, kterého viní z obecného ohrožení. Při výbuchu zemřel jeden člověk a dalších devět lidí bylo zraněno. Dva z nich přepravily vrtulníky do nemocnice s těžkými popáleninami. Statik rozhodl, že poničený dům bude zbourán. Lidé mohou obyvatelům pomoci díky veřejné sbírce.

Podle místních stojí za událostí jeden z obyvatel domu, který prý v budově rozmístil plynové lahve, polil je benzinem a zapálil. Hasiči i policisté se věcí stále zabývají. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.

„Problémový nájemník to byl několik let, byly s ním věčně problémy. Já tomu stoprocentně věřím, úmyslně to udělal, protože vyhrožoval,“ domnívá se jeden z místních obyvatel Svatopluk Pevný. Policie ale v pátek neinformovala o žádném posunu ve vyšetřování.

Zatím není jisté, kdo při tragédii zemřel. Přesnou identifikaci poskytne až pitva oběti, která má být provedena v pondělí. Při explozi utrpělo devět lidí zranění, část z nich už lékaři propustili. V nemocnicích zůstávají dva lidé, kteří utrpěli těžké popáleniny a jsou na popáleninovém centru v Praze na Vinohradech, a také další čtyři, kteří jsou kvůli lehčím poraněním v nemocnici v Prachaticích.

Kvůli požáru bylo evakuováno 19 lidí. „Jednalo se o obyvatele sousedního domu a 18 z nich nakonec strávilo noc na pátek mimo svůj domov,“ řekl starosta Antonín Chrapan. Domů se zatím evakuovaní vrátit nemohli.

Dva domy sousedící se zničenou budovou není třeba zbourat

Přesto jim přinesl poslední pracovní den týdne jednu poměrně dobrou zprávu – o domov nepřijdou. Před polednem jednal v Lenoře krizový štáb, z jehož zasedání vyplynulo, že k zemi půjde pouze nejvážněji poškozený dům z bytového bloku, zbylé dva zůstanou stát. O jeho demolici rozhodl statik a hasiči už ve čtvrtek začali postupně demontovat jeho části, aby zabránili případnému zhroucení.

O stržení domu se podle starosty postará obec ve spolupráci s Jihočeským krajem. „Nebudou to hradit majitelé bytů,“ upozornil. Kraj zatím uvolní z rezerv částku do dvou milionů korun. Připravuje však i další pomoc.

Do dvou sousedních domů by se lidé mohli vrátit již o víkendu. „Demolice není nutná. Jeden byt se bude muset opravit, ale staticky je to vše v pořádku,“ uvedl starosta. Obyvatelé se do domů budou moci vrátit v sobotu.

O evakuované se většinou postarali jejich blízcí. „Přespali jsme s manželkou u syna tady v Lenoře. Stejně jsem nemohl spát, mám to stále před očima,“ uvedl Svatopluk Pevný, který bydlí v jednom z domů, o nichž v pátek rozhodoval statik. Podobné jsou příběhy dalších lidí, jejichž spánek v sobotu brzy ráno přerval výbuch. „Spím u kamaráda, jsem mu za to vděčný. Lidé jsou hodní, pomáhají – i v zaměstnání. Dostávám esemesky, telefony,“ poznamenal obyvatel bytového domu Robert Balák. 

Hasiči v pátek ukončili zásah a uklidili silnici I/39, u které zbytky zničeného domu stojí. Vozovka byla od čtvrtka uzavřená, v současnosti je opět zprovozněna. Úklid bezprostředního okolí domu ale ještě není hotový. Obec jej chce zajistit v sobotu ráno – na devátou pozvala všechny, kdo chtějí pomoci s úklidem rozbitého a rozsypaného skla.

Lidé mohou pomoci sbírkou

Těm, kteří se již nemají kam vrátit, protože žili v domě, který musí jít k zemi, sbírají lidé z okolních obcí deky, oblečení i vybavení domácnosti. Ostatní jim mohou posílat peníze pro obyvatele domu, který vybuchl a shořel, prostřednictvím veřejné sbírky. Obecní úřad ve spolupráci s nadací Adra zřídil zvláštní účet 66888866/0300 s variabilním symbolem 577. Zájemci najdou informace rovněž na webu Lenory.

„Budeme rádi za jakoukoliv pomoc, která poškozeným lidem jejich situaci usnadní,“ uvedl starosta obce. Podle ředitele Adry Radomíra Špinky přišlo jen do pátečního poledne více než 300 tisíc korun.

  • Ve spolupráci s nadací Adra zřídila veřejnou sbírku přímo obec Lenora. Číslo účtu je 66888866/0300 s variabilním symbolem 577.
  • Veřejnou sbírku zřídil v sobotu také Jihočeský kraj. Lidé mohou přispět na účet číslo 370707070/0300.