Jeden člověk zahynul po výbuchu plynu v domě na Prachaticku. Dalších devět je zraněných

Výbuch způsobil škody za zhruba 15 milionů (zdroj: ČT24)

Bytový dům v Lenoře na Prachaticku zdemoloval výbuch plynu. Podle místostarosty Jiřího Pojsla zahynul při neštěstí jeden člověk. Dalších devět lidí utrpělo zranění, z toho dva jsou těžce popáleni, uvedla záchranná služba. Zbylé obyvatele třípodlažní budovy i sousedního domu, který je po výbuchu také poškozen, hasiči evakuovali. Příčiny výbuchu se vyšetřují, policie už zahájila trestní řízení proti neznámému pachateli, kterého viní z obecného ohrožení.

Plyn – zřejmě v tlakové lahvi na chodbě – vybuchl v domě se šesti byty, který stojí u hlavní silnice I/39, kolem čtvrté hodiny ráno. Podle místních byla exploze silná, zaznamenali ji i lidé ve Volarech vzdálených několik kilometrů.

Co přesně se stalo, zatím zjišťují hasiči i policisté. „Není vyloučeno cizí zavinění ani nešťastná událost,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová. Ve čtvrtek večer ale jihočeští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli pro podezření z trestného činu obecné ohrožení. 

V budově se rozšířil požár, podle mluvčí hasičů Jany Neškodné začalo hořet až po explozi. Po neštěstí se objevily i spekulace, že v domě mohlo hořet již předtím. Do Lenory se postupně sjelo sedm hasičských jednotek, pět jednotek záchranné služby a přiletěly dvě helikoptéry armádní letecké záchranné služby.

Ti, kteří přijeli první, našli budovu v ruinách. „Dvě stěny – jižní a severní – se úplně zhroutily,“ uvedl místostarosta obce a velitel místního sboru dobrovolných hasičů Jiří Pojsl. Dodal, že jeden člověk zahynul. Zprvu byl pohřešován. „Pátrací skupina říkala, že ho našla,“ upřesnil místostarosta. Že jeden člověk zemřel, potvrdila také policejní mluvčí.

Podle starosty Antonína Chrapana již bezprostředně po explozi pomáhali lidem opustit hořící dům sousedé, kteří přinesli žebříky. „Z druhé strany přiběhli lidi s žebříky a snažili se je sundat z balkonu. Ještě jeden občan z druhé strany, o kterém se nevědělo, volal o pomoc na telefon, takže z druhé strany vyskočil z balkonu,“ popisuje dramatické chvíle starosta.  

Potom rychle otevřeli nedalekou sokolovnu, kde lidem poskytli zázemí a první pomoc. Na místo dorazili i psychologové a s ošetřováním pomáhala i místní obvodní lékařka. „Zjistili jsme, že je ten dům v plamenech, takže jsem jen doběhla domů zpátky pro klíče od zdravotního střediska, kdyby bylo něco třeba,“ popisuje Edita Sedlecká.

Dva muži utrpěli těžké popáleniny

Podařilo se evakuovat dalších devatenáct lidí, řekla mluvčí jihočeských hasičů. Později ještě hasiči v troskách nalezli malého pejska. Domovy museli opustit i lidé z dalších budov obytného bloku, které jsou také poškozené. Jen část ze zachráněných přežila ve zdraví. „Máme ošetřených devět zraněných, z toho dva lidé byli zraněni těžce,“ doplnila mluvčí záchranné služby Petra Kafková.

Těžce zranění muži utrpěli popáleniny třetího stupně o rozsahu do 55 procent povrchu těla, řekl České televizi primář popáleninové kliniky vinohradské nemocnice Igor Pafčuga. Jeden má navíc inhalační trauma. „Momentálně jsou stabilizovaní, v bezprostředním ohrožení života nejsou,“ dodal s tím, že jeden z mužů je v umělém spánku.

Záchranáři vyhlásili mimořádný stav kvůli většímu počtu zraněných. „Chtěla bych poděkovat a vyzdvihnout součinnost s místní lékařkou, která posádkám záchranné služby velmi výrazně pomáhala,“ dodala mluvčí Kafková.

Hasiči už začali budovu rozebírat, podle statika je silně nestabilní

Kvůli následkům exploze a zásahu záchranných složek je uzavřena silnice I/39, která Lenorou prochází na trase z Volar k pražské silnici I/4. Neprůjezdná bude minimálně do pátečního dopoledne. Objízdná trasa vede ve směru k pražské silnici po místní komunikaci, opačným směrem ale musí řidiči jet dlouhou objížďkou přes Prachatice.

Statik budovu zhodnotil jako silně nestabilní, hasiči už ji proto odpoledne začali rozebírat. Sousední budova pak vyžaduje opravu – výměnu vysklených oken. Její obyvatele zatím obec ubytovala v sokolovně. Většina z nich během dopoledne odešla k příbuzným. „Pro dva občany zajistím penzion a pomoc nabídla i obec Horní Vltavice, kde mají volný byt,“ dodal lenorský starosta. Podle něj přislíbila pomoc také jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Přesnou příčinu výbuchu a požáru hasiči a policisté zatím zjišťují, vyšetřování může trvat i několik dnů. „Ve hře je několik variant, není vyloučeno cizí zavinění ani nešťastná událost,“ řekla policejní mluvčí. Škoda se podle prvních odhadů pohybuje mezi 10 a 15 miliony korun. 

  • Od počátku desetiletí zahynulo při explozích plynu nejméně deset lidí. Zdaleka nejtragičtější byl výbuch v bytovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm v roce 2013.
  • Ve Frenštátu zahynulo po explozi v únoru 2013 sedm lidí, dalších jedenáct utrpělo zranění. Nešlo o náhodné neštěstí, výbuch záměrně způsobil muž, který se chtěl pomstít sousedům, pustil plyn ve svém bytě a ve sklepě vymontoval ventil hlavního plynového uzávěru. Sám při výbuchu zahynul.
  • V roce 2016 zahynuli v Havířově po výbuchu, jehož příčinou pravděpodobně byl únik plynu, dva lidé. Na místě zemřel šedesátiletý muž, jeho dvaadevadesátiletá matka utrpěla těžká zranění, kterým podlehla v nemocnici.
  • Dvaaosmdesátiletý muž podlehl v červenci 2018 zraněním, která utrpěl při výbuchu plynu v Doubí na Teplicku.
  • V dubnu 2013 vybuchl plyn v centru Prahy. Exploze se obešla bez obětí na životech, ale zranění utrpělo 43 lidí. K explozi došlo v kancelářské budově v Divadelní ulici, poškozeny byly i okolní historické domy. Podle policie bylo příčinou nedodržení správné technologie při stavbě plynovodu o 33 let dříve.
  • Tragické následky měly některé exploze plynu i v předcházejících desetiletích. V únoru 1992 si vyžádal čtyři oběti výbuch v Karlových Varech, obdobné byly i následky explozí ve Vrbně pod Pradědem v roce 1994 a v Brně o deset let později. Tři lidé nepřežili explozi ve Frýdku-Místku v roce 1995 a také v Praze v roce 2003.