Výbuch v centru Prahy: 43 zraněných, mrtvé záchranáři nenašli

Praha – Dopoledne centrem Prahy otřásl výbuch. K explozi došlo v budově v Divadelní ulici číslo 5, mezi budovami FAMU a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Zranění utrpělo 43 lidí, z domů v okolí evakuovali 230 osob. V troskách po výbuchu hledají záchranáři možné zavalené lidi, po čtyřech vstupech do objektu záchranní psi neoznačili žádná místa, kde by mohli být. Příčinu vyšetřovatelé zjišťují, policie pracuje s pravděpodobnou explozí plynu. Aby se budova nezřítila, přijela ji zabezpečit stavební firma.

Bez komentáře: Štáb ČT na místě neštěstí (zdroj: ČT24)

K explozi došlo před desátou hodinou dopoledne v budově Divadelní 5. „Budovou otřásl velký výbuch, v části budovy to vymlátilo všechna okna. Nevěděli jsme, co se děje, tak jsme šli ven, potom se ukázalo, že došlo k výbuchu v Divadelní ulici,“ popsal okamžiky exploze Miloš Čermák, vyučující Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, jejíž budova Hollar sousedí s domem, kde došlo k výbuchu.

Na místě byl podle svědků cítit plyn. „Výbuch plynu je nejpravděpodobnější verzí,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan, příčiny ale policisté a hasiči ještě vyšetřují. „Nemáme indicii, že by se jednalo o cokoli jiného než výbuch plynu,“ doplnil krajský ředitel policie Martin Vondrášek. Také podle pražského primátora Bohuslava Svobody šlo zřejmě o výbuch plynu a nejednalo se o teroristický útok. „Z preventivních důvodů jsme uzavřeli plynové přípojky v 19 okolních objektech,“ doplnil mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Dodal, že v centru neprobíhaly žádné zásahy do plynovodů. Divadelní ulici kontrolovali plynaři před měsícem.

Nejvážněji zasažené budově se propadly stropy v 1. a 2. patře. „Dolní část je zdemolovaná,“ shrnula mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. V troskách zasahovali také záchranáři se psy, kteří nikoho nenašli. Podle mluvčí Adamcové vstoupili do objektu čtyřikrát, psi neoznačili žádné místo, kde by mohl být někdo zavalen. Jejich práce ale ještě bude pokračovat. „Hasiči vždy část sutin odklidí a my tam nasazujeme záchranné psy k prohledání,“ přiblížil psovod Filip Štrach. Podle Richarda Klímy, mluvčího Řízení letového provozu, kterému patří budova v Divadelní 5, není nikdo pohřešován. „Jak zaměstnanci našeho podniku, tak nájemci tuto budovu opustili po explozi. Nemáme žádnou informaci, že by někdo chyběl,“ ubezpečil.

Událost narušila provoz vysokých škol v okolí. Děkan Fakulty sociálních věd UK Jakub Končelík uvedl, že učebny v poškozené budově Hollar zůstanou mimo provoz až do konce semestru. Děkan FAMU Pavel Jech potom vyhlásil, že v Lažanském paláci nebude probíhat výuka do konce týdne.

Výbuch samotný i vysypaná skla zranily desítky lidí

Podle ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze bylo zraněno celkem 43 lidí. Schwarz to řekl v Interview ČT24. Původní informace hovořily o 35 zraněných. Většina lidí utrpěla lehká zranění, jeden člověk má ale zlomenou nohu a zřejmě i zlomeninu pánve.

„Naše složky byly staženy, věnují se v hlavním městě všem pacientům,“ upozornil ředitel záchranky Schwarz. Většina zranění je podle něj lehká, jde o škrábance, pohmožděniny a oděrky. Poranění utrpěli lidé i v okolních domech, například v sídle Akademie věd nebo ve škole sousedící s poškozenou budovou – často je pořezala vysypaná skla. Kvůli pátrání v troskách budovy, která je v havarijním stavu, i rozbitým oknům v okolí zůstává na místě jedna sanitka.

Praha zřídila nouzovou telefonní linku 800 100 991. Na místo přijel primátor Bohuslav Svoboda, se situací se seznámil také premiér Petr Nečas.

Zdravotníci rozváželi zraněné do pražských nemocnic – Motola, Krče, na Bulovku, Vinohrady nebo pod Petřín. V Motole ošetřili čtyři zraněné včetně muže, který utrpěl fraktury. V Motole a Střešovicích je vyhlášen tzv. traumaplán, lékaři čekají, zda záchranáři ještě nepřinesou zraněné. Asi dvě hodiny nemocnice také odkládala některé předem naplánované zásahy. „Tato situace má přednost před vším,“ podotkla mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík upozornil, že traumaplán stále platí: „Bude to trvat, dokud ho záchranka nezruší. Může trvat klidně do večera.“

Budova patří Řízení letového provozu, pronajímá ji jiným firmám

Budova, kde bylo epicentrum výbuchu, patří státnímu podniku Řízení letového provozu. Dříve sloužila jako její administrativní centrum, od konce 90. let ji však podle mluvčího Richarda Klímy organizace pronajímá soukromým firmám. Podle statika, který na místo přijel, jí nyní hrozí zřícení. „Podle prvního vyjádření statika šel výbuch z přízemí,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda, který na místo přijel. Stěna domu se po explozi posunula o pět centimetrů, odpoledne ji proto přijela zajistit stavební firma Metrostav, kterou město povolalo. „Pracujeme tam v rámci trvalé smlouvy s Magistrátem hlavního města Prahy o havarijním zásahu. Jsme kdykoli připraveni na pokyn krizového štábu magistrátu dostavit se na místo a provádět práce, které jsou aktuálně potřeba,“ přiblížil mluvčí Metrostavu František Polák.

Dělníci k domu zatím přivezli podpůrné prostředky. „Budeme asi sanovat poškozené konstrukce do té doby, než se stav nějak stabilizuje, aby majitel mohl pokračovat v záchranných pracích nebo rekonstrukci objektu podle svého uvážení,“ uvedl mluvčí Polák s tím, že jejich činnost organizuje městský statik. Hasiči zatím zkontrolovali střechy budov, které neštěstí zasáhlo nejvážněji.

Podle znalce v oboru statiky Milana Vaška vznikly budovy v oblasti v 19. nebo na počátku 20. století. „Jsou to vesměs domy cihelné s dřevěnými trámovými stropy, které mají poměrně špatnou vodorovnou tuhost. Stačí, když se někde v okolí vykope silnice a delší dobu do ní bude pršet, tak se stěna domu vychýlí,“ upozornil. Pád domu není v takovém případě vyloučen.

Po výbuchu uzavřela policie část pražského centra v okolí Smetanova nábřeží a Národní třídy pro pěší i veškerou dopravu. Před druhou odpoledne byla oblast zprůjezdněna, po druhé hodinové uzavírce kvůli kontrole plynu v Národní ulici je oblast opět průjezdná a přístupná. Tramvaje ale nezastavují v zastávce Národní divadlo.

Stovky lidí musely z domů v okolí, bojí se zlodějů

Policisté evakuovali 230 lidí. Zejména ti, kteří v okolí výbuchu žijí a museli ven, se obávají o svůj majetek. Mají stále na paměti, co se stalo při evakuaci během povodní před jedenácti lety. „Vím, co se tady stalo při povodních. Vyhnali nás a pak byla spousta bytů vykradena,“ upozornila jedna z evakuovaných. Po druhé hodině odpoledne policisté pustili obyvatele, aby svůj majetek zkontrolovali. Osobní předměty studentů FSV odvezli pracovníci do Jinonic, kam si pro ně mohou přijít.

Výbuch byl slyšet podle svědků až kilometr daleko – i na Malé Straně a Smíchově. Poškodil budovy v okolí, především sousední domy číslo 1 a 3, a také zaparkovaná auta na ulici. Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana jsou poškozené domy i v širším okolí až do ulice Bartolomějské.