Všichni Jihlavané by už večer měli mít vodu. Cisterny ale zůstanou i přes svátky

Události v regionech: Obnovení dodávek vody v Jihlavě (zdroj: ČT24)

V Jihlavě pracovníci obnovují dodávky pitné vody v částech města, kde byly od středečního podvečera výpadky kvůli havárii na vodovodním řadu. Opravit se ve čtvrtek podařilo závadu na sídlišti Na Kopci, která vznikla v důsledku havárie většího potrubí u zoo. Večer by už vodu měly mít všechny domácnosti. V některých ulicích ale může ve vodovodu pořád kolísat tlak a voda může být zakalená, sdělil mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Pracovníci podniku budou doplňovat pitnou vodu do přistavených cisteren i o svátcích. Ve středu večer bylo bez vody asi patnáct tisíc lidí.

„Momentálně už napouštíme vodu do celého systému, ale musíme to dělat pozvolně, aby nedošlo opět k nějaké havárii, kterou samozřejmě i tak nemůžeme vyloučit,“ uvedl Málek. Městská firma už také dala pokyn kotelnám v postižených místech, že mohou začít ohřívat vodu a posílat ji do topného systému.

Zavzdušňování vodovodů, zákaly vody a pokles tlaku ve vyšších patrech budov se podle mluvčího může objevovat ve spodní části Masarykova náměstí, v ulicích Fibichova, Zahradní, Ke Skalce, Polní, Mošnova a dalších místech v této lokalitě. Vodohospodáři tam budou o víkendu monitorovat stav vodovodního řadu, odstraňovat zákaly ve vodě a doplňovat vodu do cisteren. Aktuální informace jsou na webu podniku.

Další výpadky

V úterý se pustí stavbaři znovu do práce a je velmi pravděpodobné, že bude docházet k dalším výpadkům se zásobováním vodou, upozornila z místa redaktorka ČT Blanka Poulová.

V padesátitisícové Jihlavě se ve středu po šesté večer projevila porucha na vodovodním řadu u zoologické zahrady pod starým Brněnským mostem. Podle služeb města šlo o páteřní potrubí o průměru 35 centimetrů. Voda kvůli tomu netekla v domácnostech s 15 300 obyvateli. „Došlo k poruše na hlavním potrubí, které zásobuje velkou část obyvatel,“ sdělil náměstek primátora Radek Popelka (ANO). Hodinu po havárii se podařilo část závady vyřešit odklonem na menší zdroj. Mezitím lidé chodili pro vodu k cisternám.

Ve čtvrtek ráno už byla podle sdělení radnice problémová oblast menší. Pracovníci museli celý okruh uzavřít, jeho opravy budou pokračovat po Velikonocích.

Od čtvrteční deváté ranní se odstávka vody kvůli odstraňování další závady týkala domů na sídlišti Na Kopci. Příčinou havárie tam podle mluvčího byl příční zlom potrubí s průměrem patnáct centimetrů, což se stalo při opětovném tlakování a napouštění vodovodu. „Když jsme začali v ranních hodinách napouštět vodu do potrubí a začali jsme to tlakovat, objevila se nám další havárie právě na těch větvích, které vedou na největší sídliště v Jihlavě,“ řekl ve vysílání ČT Málek. Bez vody byl podle něj také dům s pečovatelskou službou.