Vojenské budovy jsou z vrcholu Čerchova pryč. Studie počítá pouze s rekonstrukcí bývalé roty

Proměna bývalého vojenského prostoru Čerchov (zdroj: ČT24)

Na vrcholu Čerchova v Českém lese projde přestavbou jen budova bývalé roty. Vznikne v ní muzeum a zázemí pro turisty. Vyplývá to z plánovací studie Svazku obcí Domažlicka a vedení tamní chráněné krajinné oblasti. Po loňské demolici bývalých vojenských budov zůstala na vrcholu hory ještě jedna stavba, Klenčí ji prodalo soukromému vlastníkovi. Její rekonstrukce ale podle vedení CHKO není možná.

Nejvyšší vrchol Českého lesa Čerchov byl za minulého režimu přísně střeženým vojenským prostorem, dnes je oblíbeným cílem turistů. Za poslední rok se výrazně změnil, zmizela většina bývalých vojenských budov. Na jejich bourání čekaly obce desítky let.

Kromě původní rozhledny a věže, která stále patří armádě, zůstala na vrcholu bývalá rota. Tam chce město Domažlice vybudovat restauraci a muzeum. „Chceme zadokumentovat první aktivity z prvorepublikového období a pochopitelně i to období, kdy byl Čerchov na čtyřicet let uzavřen veřejnosti,“ popsal budoucí expozici starosta Domažlic Zdeněk Novák (STAN).

Budovu obec prodala

Na Čerchově stojí ještě jedna budova, která jediná patřila Klenčí. I když měly všechny stavby před demolicí vlastnit radnice nebo stát, městys ji nabídl k prodeji za odhadní cenu 980 tisíc korun. Zastupitelé zvažovali i pronájem. „I tohle byla jedna z variant, kterou jsme zvažovali, zastupitelstvo se nakonec rozhodlo, jak se rozhodlo, takže budovu jsme prodali,“ řekl starosta Jan Bozděch (KSČM).

Budovu podle studie nelze opravit. A na vrcholu hory už je jen jako dočasné zázemí pro návštěvníky, než tu vznikne nové. „Rozumíme tomu, že návštěvníci potřebují nějaké zázemí ve formě občerstvení. Případně ti, kteří pokračují dál, chtějí přespat, ale jinak že tvrdá infrastruktura má být pod kopcem,“ řekl regionální ředitel CHKO Český les Tomáš Peckert.

Vrchol Čerchova je oblíbeným turistickým cílem i v zimě, kdy je rozhledna zavřená. Ta bude opět přístupná od  května o víkendech a o svátcích.