TÉMA

Zdeněk Novák

Vojenské budovy jsou z vrcholu Čerchova pryč. Studie počítá pouze s rekonstrukcí bývalé roty

Na vrcholu Čerchova v Českém lese projde přestavbou jen budova bývalé roty. Vznikne v ní muzeum a zázemí pro turisty. Vyplývá to z plánovací studie Svazku obcí Domažlicka a vedení tamní chráněné krajinné oblasti. Po loňské demolici bývalých vojenských budov zůstala na vrcholu hory ještě jedna stavba, Klenčí ji prodalo soukromému vlastníkovi. Její rekonstrukce ale podle vedení CHKO není možná.
28. 1. 2022|

Svět vzhůru nohama. Loď přivezla černé uhlí z Austrálie pro Ostravsko

Do Česka ráno připlula historicky první loď naložená černým uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku, kde je ho kvůli útlumu těžby paradoxně nedostatek. Rejdaři hovoří o přelomové zakázce. Uhlí se vozilo po Labi běžně, ale v opačném směru.
23. 1. 2022|

Nepomuk má městskou policii. Zatím tam slouží jen jedna strážnice, která je zároveň velitelkou

Nepomuk na Plzeňsku má od Nového roku vlastní městskou policii. Cílem radnice je snížit kriminalitu i množství drobných přestupků, a to v době, kdy s nedostatkem strážníků bojuje řada měst v Česku. Nepomucké radnici se podařilo sehnat čtyři strážníky, nastupovat však budou postupně během tří měsíců. V tuto chvíli ve městě slouží jedna strážnice, která je zároveň velitelkou nově vzniklé městské policie. Na provoz služby město vyčlenilo dva a půl milionu korun.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 16:28|

O sbírky Národního zemědělského muzea bude lépe postaráno. V novém depozitáři s dílnou

Národní zemědělské muzeum otevřelo v Čáslavi na Kutnohorsku nový centrální depozitář. Bude sloužit k uložení sbírkových předmětů z poboček v Praze, Čáslavi a zámku Kačina. Výstavba vyšla na sto padesát šest milionů korun, více než sto milionů pokryla evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.
30. 11. 2021|

Začínají Chodské slavnosti. Místo klasických čtyř pódií je ale letos jenom jedno

V Domažlicích začíná jedna z nejstarších národopisných akcí v Česku – 67. ročník Chodských slavností a Vavřinecké pouti. Tradiční akce letos opět nabídne vystoupení dudáků, přehlídku krojů, církevní obřady i tradiční chodské koláče. Loňské slavnosti se kvůli covidu konaly jenom on-line, letos už proběhnou přímo v centru města, ovšem v menší míře, než je zvykem. Akce začíná v pátek 20:30.
13. 8. 2021|

Knižní trh hledá hrdiny, kteří ho zachrání z krize. Mezi čtenáři i u státu

I český knižní trh se snaží vzpamatovat z koronavirové krize. Vydavatelé, obchodníci a podporovatelé literatury přicházejí s projekty, které mají čtenáře přivést do knihkupectví a pomoci autorům. Podporou by také mohlo být částečné odpuštění DPH na knihy, to ale podle ministerstva financí není pravděpodobné.
26. 5. 2020|