Na Čerchově likvidují zchátralé armádní budovy. Turisté se měsíc na vrchol nedostanou

Na Čerchově začala demolice starých armádních objektů. Ty vznikly v padesátých letech a později k nim přibyla nová věž sloužící k odposlechům západních armád. Turisty vyhledávaná lokalita v chráněné krajinné oblasti Český les se konečně zbaví ekologické zátěže. Kvůli bourání je Čerchov na měsíc uzavřený.

Rozhledna na Čerchově láká ročně tisíce lidí, teď se ale turisté na vrchol kvůli demolici nedostanou. Na ty, kteří upozornění přehlédnou, čeká na vrcholu zavřená brána. „Za den jsme schopní zbourat a rozdrtit zhruba tisíc až tisíc pět set tun suti, to znamená, že jeden objekt bouráme tři dny,“ řekl vedoucí stavebního dozoru Antonín Kavan.

V bývalém vojenském prostoru je budov celkem deset. Vše je třeba roztřídit. Železo, dřevo a stavební suť zvlášť. Předtím bylo nutné zlikvidovat to nejnebezpečnější, azbestové obložení budov. To skončilo na speciální skládce. „Celkem jsme zlikvidovali sto čtyřicet tun azbestových konstrukcí,“ spočítal Kavan.

Na místě vznikne zázemí pro turisty

Bourání plánovala domažlická radnice deset let. „Museli jsme vyřešit vlastnické vztahy na vrcholu Čerchova, musela se připravit finální koncepce, co vlastně s Čerchovem bude,“ vysvětlil starosta Domažlic Zdeněk Novák (STAN). Na místě vznikne zázemí pro turisty. K zemi nepůjde vojenská věž a bývalá rota, kde chce město Domažlice vybudovat muzeum.

Rozhledna byla přístupná až v devadesátých letech po zrušení vojenského prostoru. Předtím ji využívala během druhé světové války i německá armáda.