Voda v Berounce je po požáru elektroodpadu v Letech v pořádku, potvrdil rozbor

Voda v Berounce v Letech u Prahy je v pořádku. Potvrdily to výsledky rozboru, které kvůli víkendovému požáru haly elektroodpadu odebrala z řeky chemická laboratoř. České televizi to řekl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Lidé tak mohou vodu z řeky využívat i nadále bez jakýchkoliv omezení.

Vzorky z Berounky laboranti odebírali kvůli případné kontaminaci vody. Nic takového se ale nepotvrdilo. „Nedošlo ani k žádnému úhynu ryb,“ uvedl Gabriel. Chemická laboratoř vodu kontrolovala od Letů až po soutok Berounky s Vltavou v Praze. 

Hala se zhruba 600 tunami elektroodpadu v Letech u Prahy začala hořet v sobotu před 20. hodinou. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř možných. Na likvidaci se celkem podílelo 36 jednotek hasičů ze Středočeského kraje a Prahy, tedy asi 250 hasičů. Požár uhasili po 21 hodinách v neděli večer.

Kvůli silnému kouři a zápachu hasiči v neděli doporučili lidem v Praze a okolí nevětrat. Podle nich ale chemická služba nenaměřila žádné nebezpečné hodnoty. Doporučení nevětrat skončilo odpoledne.

Podle vyšetřovatelů nebyl požár založen úmyslně. Na vině tak mohla být technická závada. Přesnou příčinu vzniku požáru ale hasiči zatím neznají. Škodu majitel odhadl na pět milionů korun. Povolaný statik konstatoval nebezpečné narušení objektu a nařídil demolici, která začala hned v neděli.