„Vláda v přijímání Ukrajinců selhala.“ Pietní akt za ubodaného Roma v Brně rozjitřil emoce

Redaktorka ČT: Na pietním aktu zaznělo, že vláda pro Romy nedělá dost (zdroj: ČT24)

V Brně se před Janáčkovým divadlem shromáždili zástupci romské komunity, aby uctili památku zesnulého mladíka, který zemřel před týdnem v potyčce u Brněnské přehrady. Policie z vraždy podezřívá sedmatřicetiletého cizince, podle nepotvrzených zpráv jde o Ukrajince. Setkání se neslo v duchu protivládní demonstrace, přestože byl plánovaný protest zrušen. Pietní shromáždění se na společném setkání Ukrajinců a Romů konalo i v Praze na Staroměstském náměstí.

Mladý muž zemřel poté, co byl minulou sobotu pobodán před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady. Incident vyvolal napětí mezi romskou a ukrajinskou komunitou.

Kritika vlády i výzvy ke smíru

Na sobotním pietním aktu v Brně se sešli především Romové. Pořádala ho iniciativa Brno tým. „Co se stalo, udělal jednotlivec, nesmíme odsuzovat celou komunitu. Jak nás oni odsuzují, to dělat nebudeme,“ prohlásil směrem k davu za organizátory Jozef Daniel.

Část přítomných ale dávala najevo nesouhlasné emoce. „My je tady nechceme,“ začali skandovat na konto Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí. Podobně se lidé ptali na to, „co tady Ukrajinci (muži) dělají, když by měli bojovat za svou zemi“. Věří, že vláda v přijímání Ukrajinců selhala. „Je třeba upozornit na proces přijímání lidí z ciziny a zpřísnit zákony,“ poznamenal účastník piety Ronaldo Lučanský.

Nesouhlas s přístupem vlády Petra Fialy (ODS) k ukrajinským uprchlíkům byl značný. V jednu chvíli se začalo ozývat i to, že by vláda měla podat demisi. Účastníci kritizovali, že na shromáždění nepřišel nikdo z představitelů města. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) k tomu uvedla, že ji nikdo z organizátorů nekontaktoval. 

Vedle romské komunity se před divadlem sešli také členové extremistických skupin a dezinformátoři, kteří situaci využívali k šíření xenofobní nálady. To se některým Romům nelíbilo a vznikaly spory. „Nešiřte dezinformace, tohle má být poklidná pieta, ne politická demonstrace,“ uklidňoval situaci romsķý aktivista Nick Budai.

Žádný větší konflikt ale nevznikl a policisté, kteří shromáždění hlídali, nemuseli zakročit. Akci asi po hodině a půl zakončila společná modlitba a česká a romská hymna.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ocenil, že se shromáždění obešlo bez problémů. „Chápu rozhořčení Romů nad smrtí jednoho z nich. Můžete si být jisti, že policie ji profesionálně prošetří. Děkuji všem, kdo se nenechali strhnout k nesnášenlivosti vůči Ukrajincům jako celku. Vždyť s paušalizací a negativními stereotypy mají sami Romové smutnou zkušenost,“ napsal na Twitter.

Nelze odsoudit celou menšinu za čin jednotlivce

V Praze se odpoledne na společném happeningu sešlo v poklidném duchu kolem čtyřiceti lidí. Obě komunity se spolu vyfotily a jejich zástupci přečetli prohlášení.

Předseda Československé romské unie Karel Karika řekl, že se Romové spolu s Ukrajinci chtějí vymezit proti násilí a xenofobii. Podotkl, že mezi romskou a ukrajinskou komunitou to vře od začátku uprchlické krize.

Upozornil ale, že se určitě nejedná o všechny Romy. „Týká se to okrajové části naší menšiny, kteří to moc nechápou,“ řekl. Jeho organizace se podle něj snaží situaci vysvětlovat na sociálních sítích.

Podle tajemníka Ukrajinské iniciativy v Česku Bohdana Rajčince se spolupráce obou komunit může posunout dál, je mezi nimi řada případů, kdy vztahy jsou dobré. Nemyslí si, že incident z Brna by spolupráci měl nějak ovlivnit.

Romské osobnosti a organizace opakovaně připomínají, že nelze odsuzovat celou menšinu za čin jednoho člověka. Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková již dříve řekla, že má důvěru ve vyšetřování policistů. I přesto na sobotním shromáždění zaznívaly projevy, které jejich práci zpochybnily.

Policie minulou sobotu podezřelého na místě zadržela, v úterý jej soud poslal do vazby.