Vítkovická firma Hard našla kupce. Jejích 150 zaměstnanců může mít zpět svou práci

Nezaměstnanost klesla v říjnu v Moravskoslezském i Olomouckém kraji. Údaje ve středu zveřejnil úřad práce. Podíl nezaměstnaných vzrostl pouze na Jesenicku. Pro tento region ale přišla dobrá zpráva od insolvenčního správce Vítkovice Power Engineering (VPE). Vítkovický závod Hard totiž opětovně volá do práce svých 150 dříve propuštěných zaměstnanců.

Závod Hard se na konci září nepodařilo insolvenčnímu správci Davidu Vandrovcovi prodat a firmě tehdy zbylo jediné – všechny pracující propustit.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji
Zdroj: MPSV

Zájem o společnost měla pouze rakouská firma. „Rakouský zájemce nakonec předložil nabídku, která nebyla přijatelná pro mateřskou společnost Vítkovice, a. s., a těžko přijatelná by byla i pro samotného správce, když zájemce odmítl převzít všechny zaměstnance a závazky vyplývající z pracovněprávních vztahů a kolektivní smlouvy s odbory,“ uvedl již dříve Vandrovec.

„Nakonec se ale kupec našel, a to právě v těchto dnech,“ dodala redaktorka České televize Pavla Daňková. Jedná se o firmu Moravia Industry, která koupila stroje a zaměstnance firmy. „Má i smlouvu s mateřskými Vítkovicemi na pronájem zdejších hal,“ dodala Pavla Daňková, podle níž už personalisté s pracovníky Hardu jednají.

Společnost má podle informací ČT zájem o všechny z již propuštěných zaměstnanců, kterým nyní běží výpovědní lhůta. Podle ní měli firmu opustit na konci listopadu.

V další firmě panuje stávková pohotovost

Nejasná situace i nadále zůstává v další společnosti Vítkovic – ve firmě Vítkovice Heavy Machinery. Zaměstnanci jsou ve stávkové pohotovosti, která potrvá minimálně do 15. listopadu, kdy mají lidé dostat na účet výplatu. V minulém období jim byly mzdy vyplaceny později.

Vítkovice Power Engineering mají asi 800 zaměstnanců. Zabývají se hlavně výstavbou a dodávkami elektráren. Dříve patřily k nejdůležitějším firmám strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka. Do insolvence je přivedla mimo jiné problémová stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku, která dosud nefunguje.

Přes 500 věřitelů VPE přihlásilo u soudu pohledávky za více než 74 miliard korun. Řadu z nich ale insolvenční správce neuznal. Soud tak bude řešit přes sto žalob týkajících se neuznaných pohledávek. Znalecký ústav Mazars Consulting v červenci v posudku vyčíslil hodnotu majetkové podstaty podniku na 1,233 miliardy korun, věřitelé však tento posudek neschválili.