Vězni si v cele smažili řízky, video poslali na TikTok. Případem se už zabývá vedení věznice

Video z pardubické věznice zveřejněné na sociálních sítích (zdroj: ČT24)

Na sociální síti TikTok se objevily záběry vězňů pardubické věznice, kteří si na ohni přímo v cele smažili v ešusu řízky a syrečky. Vězeňská služba už pravost videa potvrdila. Její mluvčí Markéta Prunerová řekla, že v současné době se případem zabývá oddělení prevence a stížností pardubické věznice, které zjišťuje další okolnosti. Začaly také výslechy odsouzených, kteří se na videu objevili.

Není zatím jasné, z jaké doby záběry pocházejí, jakým způsobem v cele vznikly ani jak se video dostalo na sociální sítě. Je nicméně pravda, že vězeňská služba občas u odsouzených najde mobilní telefony.

Podle informací ČTK v souvislosti s případem služba zhruba před týdnem provedla kromě výslechů i mimořádnou prohlídku v celách odsouzených. Podle mluvčí pardubické věznice Zuzany Janíkové pocházejí záběry zřejmě z loňských nebo předloňských Vánoc. Vězni porušili vnitřní řád věznice a zákon o výkonu trestu odnětí svobody.

Mluvčí Vězeňské služby uvedla, že všechny okolnosti jsou předmětem vyšetřování a vzhledem k tomu, že jde o otevřený případ, nemůže sdělit další informace.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) také od konce loňského roku vyšetřuje několik dozorců z pardubické věznice, kteří údajně týrali jednoho z vězňů. Obviněn zatím nikdo nebyl.