Ve Strakonicích je i půl roku po volbách bezvládí. A možná se protáhne skoro na celý rok

Události v regionech: Ve Strakonicích je i půl roku po volbách bezvládí (zdroj: ČT24)

Ani pět měsíců od říjnových komunálních voleb lidé ve Strakonicích pořád nevědí, jestli budou muset vedení města volit znovu, nebo ne. Volby s nadpolovičním ziskem vyhrálo už předtím ve městě vládnoucí hnutí Strakonická veřejnost. Krajský soud ale rozhodl o neplatnosti voleb pro porušení rovnosti politické soutěže.

Zastupitelstvo ve Strakonicích zasedalo naposledy v září, tedy už před půl rokem. A i když 6. října oslavovalo hnutí Strakonická veřejnost vítězství ve volbách, přišel zisk šestnácti židlí v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu vniveč.

Důvodem bylo údajné narušení svobodné politické soutěže. „Když jsme chtěli dát kamkoliv reklamu, tak politická byla zakázaná, ale sama Strakonická veřejnost si těsně před volbami objednala reklamu na sloupech veřejného osvětlení,“ vysvětlil problém volební lídr hnutí Změna pro Strakonice Karel Janský.

Čas na radnici jako by se zastavil. „Nemůžeme prodávat, kupovat majetky, směňovat pozemky. Nemůžeme dělat městské dotační tituly,“ přiblížil místostarosta za Strakonickou veřejnost Rudolf Oberfalcer.

Nové volby by vyšly na milion korun

Termín pro opakování voleb byl vyhlášen na 30. března. Jejich přípravy ale byly zastaveny – vítězné hnutí se totiž obrátilo na Ústavní soud a ten až do svého rozhodnutí veškeré přípravy na opakované hlasování zastavil.

„I kdyby teď rozhodl Ústavní soud, tak volby by připadaly v úvahu v polovině, nebo na konci června,“ dodal Janský. Ze zákona je totiž na jejich přípravu potřeba 90 dnů.

„Určitě to přinese jasno, ať už výsledek dopadne jakkoli. Skončí bezvládí, kdy se neví, co bude,“ míní místostarosta Oberfalcer.

Na rozhodnutí přitom čeká přes 20 tisíc obyvatel Strakonic. Nikdy v historii Česka se u tak velkého města platnost voleb neřešila. „S tím se setkávám poprvé, a to dělám volby od roku 1996. Jinak u malých obcí je to běžné, že se volby opakují,“ řekla Alena Karvánková, která na Krajském úřadu Jihočeského kraje má na starosti volební agendu.

Opakování by v případě Strakonic vyšlo na více než milion korun. Jestli se tak stane a kdo bude slavit tentokrát, se město dozví do několika měsíců.