V Ústeckém a Plzeňském kraji jsou tři nová ohniska katarální horečky ovcí

Veterináři potvrdili tři nová ohniska katarální horečky ovcí, dvě jsou v Ústeckém kraji v obcích Petrohrad a Deštnice na Lounsku, třetí se objevilo v Plzeňském kraji v osadě Svatá Barbora na Rokycansku. Celkem je v České republice aktuálně osm ohnisek, správa kvůli nákaze v úterý přijala mimořádná opatření a zvýšila dohled, což pomohlo odhalit tři nová ohniska, zvířata totiž nevykazovala příznaky onemocnění.

V hospodářství v Petrohradu se v současnosti nachází přibližně sto sedmdesát kusů skotu a v chovu v obci Deštnice zhruba sto dvacet. Veterináři tam už vyhlásili mimořádná veterinární opatření. V chovu na Rokycansku, kde se nachází pět kusů skotu a 19 ovcí, je vyhlásí v průběhu pátku. Ze všech hospodářství je zakázáno přemisťovat zvířata.

Kvůli šíření katarální horečky ovcí vyhlásila správa v úterý kolem každého ohniska pásmo o poloměru sto padesát kilometrů, ve kterém platí mimořádná veterinární opatření s cílem snížit riziko šíření nákazy, týkají se především zpřísnění pravidel pro přemísťování zvířat.

Pásmo s opatřeními zasahuje do sedmi krajů

Přesun zvířat z jednoho hospodářství na jiné uvnitř pásma bude možný stejně jako doposud, na farmách ale nesmí být podezření na výskyt onemocnění a nesmí být pozorovány příznaky nákazy u chovaných zvířat. Veterináři nezakázali za splnění určitých podmínek ani přesun zvířat přímo na jatka nacházející se mimo pásmo, mimořádná opatření ale zakazují přemisťování zvířat z chovu v pásmu mimo pásmo jinam než na jatka, přesun bude možný pouze na základě výjimky. Pásmo s mimořádnými opatřeními zasahuje do sedmi krajů, ovlivní celý Karlovarský, Ústecký, Plzeňský a Středočeský kraj, dále Prahu a části Libereckého a Jihočeského kraje.

Nařízení budou veterináři upravovat podle šíření nákazy a platit budou do doby, než SVS dokáže, že se onemocnění nevyskytuje na území České republiky. Katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot, se v Česku objevila po patnácti letech. Není přenosná na člověka. Veterinární správa ale už dříve uvedla, že hrozí rozšíření do dalších chovů.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) minulý týden zdůraznil, že není nutné zvířata plošně utrácet. Ministerstvo nicméně chystá kompenzace, a to například za zvířata, která uhynula nebo musela být utracena, případně uhradí i vakcinace.