V Česku se po patnácti letech objevila katarální horečka ovcí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot. Potvrzená je ve dvou chovech na Sokolovsku. Hrozí, že se nákaza rozšíří do dalších chovů, oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Nemoc není přenosná na člověka, a lidem tak nebezpečí nehrozí. Způsobuje ji virus, jehož přenašečem je hmyz, takzvaní tiplíci. Opatření mohou podle předsedy Svazu chovatelů ovcí a koz Richarda Konráda způsobit velké problémy.

Testy nemoc potvrdily u berana, který uhynul na farmě v Jindřichovicích. V chovu v obci Šindelová, která je asi pět kilometrů od prvního ohniska, jsou nakažené čtyři ovce. Chovají jich tam víc než 160 a k tomu 130 zvířat skotu. Na farmě v Jindřichovicích, která nyní podle Státní veterinární správy (SVS) chová více než 370 ovcí, přes 200 koz a více než 130 kusů skotu, v uplynulých dnech uhynuli ještě další dva berani, kteří vykazovali jeden z příznaků nákazy, tedy výtok z nozder.

„Chovatel nesmí zvířata přesouvat, musí zajistit dezinfekci na přístupu k nim. Dnes (v pátek), pravděpodobně odpoledne, pak bude vydané mimořádné veterinární opatření,“ řekla dopoledne ředitelka Krajské veterinární správy Karlovarského kraje Mária Slepičková. Farma v Jindřichovicích spadá pod Horský statek Abertamy na Karlovarsku, která chová jedno z největších stád ovcí v regionu.

Výborný zdůraznil, že kvůli onemocnění není nutné zvířata plošně utrácet. Zavedena ale budou mimořádná opatření. Platit budou především v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji, v Praze a dále v části Libereckého, Jihočeského a Středočeského kraje. Celkem se opatření budou týkat perimetru o velikosti 150 kilometrů od ohniska, které správa oficiálně vyhlásí začátkem příštího týdne.

„Nebude možné z území, kde budou vyhlášená mimořádná opatření, přemisťovat živá zvířata mimo něj, zároveň bude zastaven obchod, a to i ten mezinárodní, což je velký problém pro chovatele. Nebude možné vyvážet živá zvířata, ale ani inseminační materiál v rámci obchodu s plemennými dávkami,“ nastínil ministr.

Petr Lány z Ústavu infekčních chorob k nákaze ovcí (zdroj: ČT24)

Předseda Svazu chovatelů: Opatření mohou způsobit problémy

„Zřejmě budou omezené vývozy jatečních jehňat, ne přímo na jatka, ale nepůjde to na dokrmové stáje, určitě to ovlivní obchod s jatečními zvířaty, nám teď začínají aukce na plemenné kozly a berany, takže budeme netrpělivě sledovat, jak se bude situace vyvíjet,“ řekl Konrád.

Aktuální teplé počasí podle Konráda přenos usnadňuje a onemocnění se v dalších dnech může snadno rozšířit po celé republice. „Dotkne se to i přesunu zvířat v rámci aukcí, zvířata se nesmí vozit mimo pásma, což nám může způsobit velké problémy, i co se týče bonitací a zařazování plemeníků a přesunu do chovů,“ doplnil Konrád.

Omezení se nicméně nedotknou masa a mléka, podle ministra bude možné nadále porážet zvířata a jejich maso zpracovávat. Před porážkou ale veterináři zvířata vyšetří. Pokud budou zdravá, maso lze standardně dál využívat ke spotřebě, opatření se nedotknou ani prodeje a spotřeby mléka. „Žádné ohrožení zdraví občanů nehrozí,“ ujistil Výborný.

Ministr i ředitel SVS Zbyněk Semerád vyzvali všechny chovatele, aby při zaznamenání příznaků ihned kontaktovali krajskou veterinární správu a dodržovali preventivní opatření. „V případě výskytu klinických příznaků budou od postižených zvířat v hospodářství odebírány vzorky,“ sdělil Semerád.

Horečka, záněty a otoky

Nemoc se projevuje horečkou, záněty a otoky v oblasti dutiny ústní, nozder, víček, uší, postiženy mohou být i paznehty. Zejména na sliznici dutiny ústní se objevuje krvácení a vředy. Hmyzu, který virus přenáší, svědčí především teplo a deště. „Kvůli počasí, které prožíváme, hrozí nebezpečí, že virové onemocnění bude ohrožením i pro další chovy, nejen v oblasti západních Čech,“ doplnil Výborný. Správa doporučuje chovatelům, aby na farmě likvidovali stojatou vodu či kaluže, kde by se hmyz mohl množit.

Příznaky a průběh onemocnění lze zmírnit vakcinací, stoprocentně účinná ale není, zmínil Semerád. Podle Výborného se zatím plošná vakcinace neplánuje, očkování budou soustředit na chovy, kde se nákaza projeví. Onemocnění letos zaznamenali veterináři také například v Německu, Dánsku či Lucembursku.

Ministerstvo zemědělství je podle Výborného připravené kompenzovat chovatelům škody ze svého krizového fondu.

Úřad poskytne kompenzaci za zvířata, která uhynula nebo musela být utracena, případně uhradí i vakcinace. Poslední pozitivní případ katarální horečky ovcí byl v Česku podle veterinářů zaznamenán v září 2009. Od konce dubna 2013 bylo Česko považováno za zemi bez výskytu tohoto onemocnění. Opatření budou veterináři upravovat podle šíření nákazy a platit budou do doby, než SVS prokáže, že se onemocnění už v tuzemsku nevyskytuje.