TÉMA

Katarální horečka ovcí

V Ústeckém a Plzeňském kraji jsou tři nová ohniska katarální horečky ovcí

Veterináři potvrdili tři nová ohniska katarální horečky ovcí, dvě jsou v Ústeckém kraji v obcích Petrohrad a Deštnice na Lounsku, třetí se objevilo v Plzeňském kraji v osadě Svatá Barbora na Rokycansku. Celkem je v České republice aktuálně osm ohnisek, správa kvůli nákaze v úterý přijala mimořádná opatření a zvýšila dohled, což pomohlo odhalit tři nová ohniska, zvířata totiž nevykazovala příznaky onemocnění.
před 5 h hodinami|

Veterináři hlásí další případy katarální horečky ovcí, už je i na severu Čech

V Karlovarském kraji potvrdili veterináři třetí případ katarální horečky ovcí, a to na farmě v Bublavě na Sokolovsku. První záchyt je i na Chomutovsku v Ústeckém kraji. První případ tohoto onemocnění se právě na Sokolovsku objevil minulý týden. V České republice je aktuálně pět ohnisek nákazy.
9. 9. 2024|

V Česku se po patnácti letech objevila katarální horečka ovcí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot. Potvrzená je ve dvou chovech na Sokolovsku. Hrozí, že se nákaza rozšíří do dalších chovů, oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Nemoc není přenosná na člověka, a lidem tak nebezpečí nehrozí. Způsobuje ji virus, jehož přenašečem je hmyz, takzvaní tiplíci. Opatření mohou podle předsedy Svazu chovatelů ovcí a koz Richarda Konráda způsobit velké problémy.
6. 9. 2024Aktualizováno6. 9. 2024, 18:41|