Veterináři hlásí další případy katarální horečky ovcí, už je i na severu Čech

Události v regionech: Další ohniska katarální horečky ovcí (zdroj: ČT24)

V Karlovarském kraji potvrdili veterináři třetí případ katarální horečky ovcí, a to na farmě v Bublavě na Sokolovsku. První záchyt je i na Chomutovsku v Ústeckém kraji. První případ tohoto onemocnění se právě na Sokolovsku objevil minulý týden. V České republice je aktuálně pět ohnisek nákazy.

„Pozitivní jsou všechny zaslané vzorky z Karlovarského i Ústeckého kraje. V Karlovarském kraji jde tak o třetí případ, všechny se ale objevily na malém území nedaleko od sebe, na Kraslicku,“ popsala ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková. Onemocnění se aktuálně vyskytlo u Biofarmy Bublava. „Na to stádo sedlo hejno infikovaných komárů a takhle to dopadlo,“ řekla Slepičková.

Na hospodářstvích na Sokolovsku je podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petra Majera téměř tři sta ovcí. „Chovatel nahlásil klinické příznaky u velké části stáda. Až u poloviny ovcí bylo pozorováno ztížené dýchání, u desetiny stáda pak otok hlavy a zvýšené slinění. Některé kusy trpěly apatií či zvýšenou teplotou,“ řekl Majer. „Těžko se nám teď hledají slova. Nezbývá než čekat, jak se to vyvine, a doufat, že v co nejmenší míře to bude končit úhynem,“ řekl zootechnik farmy Kámen Milan Petrovický. Zastavit šíření nemoci jde podle odborníků jen stěží. Použití repelentů chovatelé ovcí považují za zbytečné.

Na Chomutovsko přenesl nemoc pravděpodobně hmyz

V chovu na Chomutovsku se nachází třináct ovcí a šest koz. Nákaza byla podle Majera potvrzena u jedné ovce. „Na Chomutovsko se nákaza přenesla pravděpodobně z Karlovarského kraje, nemoc přenáší hmyz,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy Ústeckého kraje Daniel Macháček. „Je to ve srovnání s dalšími ohnisky pouze malý chov. Důležité je, že se nemoc nepřenáší na člověka a není nebezpečná ani pro mléko, ani pro maso. Od úterý budou platit mimořádná opatření. Hlavní je, aby se nemoc nešířila,“ uvedl.

Veterinární správa už dříve uvedla, že hrozí rozšíří do dalších chovů. Nemoc způsobuje virus, jehož přenašečem je hmyz, takzvaní tiplíci, kterým svědčí především teplo a deště. Správa proto kvůli novým ohniskům přijala na farmách mimořádná opatření s cílem snížit riziko šíření nákazy do jiných chovů. Zakázala například přemísťovat zvířata z ohnisek nákazy na jiná hospodářství.

V úterý vydají veterináři soubor opatření

Veterináři vydají kvůli nákaze také soubor mimořádných opatření, která se budou týkat perimetru o velikosti sto padesát kilometrů od ohnisek, platit tak budou v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji, v Praze a dále v části Libereckého, Jihočeského a Středočeského kraje. Opatření správa oficiálně představí v úterý, veterináři také zpřísní dozor a vyzvali všechny chovatele, aby při zaznamenání příznaků ihned kontaktovali krajskou veterinární správu a dodržovali preventivní opatření. Mimořádná nařízení budou veterináři upravovat podle šíření nákazy a platit budou do doby, než SVS dokáže, že se onemocnění nevyskytuje na českém území.

V tuzemsku se vyskytla katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot, před několika dny po patnácti letech. Nemoc není přenosná na člověka. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) minulý týden zdůraznil, že není nutné zvířata plošně utrácet, stát ale zavede mimořádná opatření. Ministerstvo zároveň chystá kompenzace.