V Praze se střetl osobní vlak s posunovací lokomotivou, škoda je přes sto milionů

Škodu za více než sto milionů korun způsobil dopolední střet osobního vlaku s posunovací lokomotivou na pražském hlavním nádraží. Záchranáři ošetřili tři lidi, kteří utrpěli šok a odřeniny. Podle původních odhadů měla být materiální škoda výrazně nižší, mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal ale v pátek odpoledne řekl, že srážka značně poškodila soupravu CityElefant. Policie věc vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, napsala na síti X. Příčiny a okolnosti nehody na místě zjišťují i tři inspektoři Drážní inspekce.

Nehoda se podle zveřejněných fotografií stala u Vinohradského tunelu. Podle Drápala projel osobní vlak jedoucí do Říčan kolem návěstidla zakazujícího jízdu a následně se srazil se stojící lokomotivou. „Jednotka Správy železnic provedla evakuaci asi třiceti cestujících na nástupiště,“ uvedl mluvčí drážních hasičů Martin Kavka. Policie sdělila, že dechové zkoušky u strojvedoucích byly negativní.

Podle prvotních odhadů měly být škody na hnacích motorech vlaku minimální. „Nejprve hovořil odhad o 600 tisících korunách. Později se zvýšil na sedm milionů, následně na padesát milionů a poslední odhad je více než sto milionů korun,“ dodal Drápal.

Provoz na železnici nebyl kvůli nehodě přerušen, ale ve směru do Vršovic byl zhruba pět hodin výrazně omezen. Vlaky jedoucí z Prahy nabíraly zpoždění, vlaky ve směru do Prahy byly z Hostivaře odkloněny přes Malešice, mimo Zahradní Město, Eden a Vršovice. Některé spoje mezi hlavním nádražím a Vršovicemi byly odřeknuty. Od 15:30 již vlaky jezdí bez omezení.