Při srážce vlaků v Praze se zranily desítky lidí. Strojvůdce projel návěstidlo

V pražské Libni na trati mezi stanicí Vysočany a hlavním nádražím se ve středu ráno srazily dva osobní vlaky. Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda řekl, že jeden z osobních vlaků narazil do stojící soupravy. Záchranáři z místa nehody odvezli 25 zraněných. Ošetření potřebovali i někteří ze dvou set cestujících, kteří byli převezeni evakuačním vlakem do Vysočan. Dechová zkouška na alkohol jednoho ze strojvedoucích byla pozitivní. Druhý strojvůdce, který byl v zácviku, projel návěstidlo v poloze zakazující jízdu. Provoz na trati byl zastaven. Odhadovaná škoda činí přes 31 milionů korun.

I někteří z těch, kteří byli převezeni evakuačním vlakem, podle vyjádření záchranné služby potřebují ošetření, například kvůli nevolnosti nebo zranění hlavy. Hasiči jim také nabídli pomoc psychologů a krizových interventů.

„Dnes (ve středu), přibližně v půl osmé ráno, došlo ke střetu vlaků Českých drah (ČD) a dopravce KŽC v Odbočce Balabenka v Praze. Aktuálně je přerušen provoz mezi Vysočany a Holešovicemi a také mezi Masarykovým a hlavním nádražím. Pro vlaky je v odřeknutých úsecích k dispozici MHD Praha, jsou uznávány jízdenky ČD,“ informoval mluvčí ČD Filip Medelský. V 9:40 byl provoz mezi hlavním nádražím a stanicí Praha-Holešovice obnoven po jedné ze dvou kolejí.

Pražská záchranná služba napsala na síti X, že na místo vyslala kromě několika záchranářských posádek i speciální vůz Fénix. Vyhlásila traumatologický plán pro mimořádné situace.

Zraněné záchranka postupně převezla do pražských nemocnic. Všichni jsou při vědomí a mimo ohrožení života. „Dominují úrazy končetin a hlavy,“ sdělila. Počet zraněných se průběžně mění. „Je zcela běžné, že se při podobných nehodách počty průběžně mění, finální počty budou zřejmé až po úplném ukončení zásahu,“ vysvětlili záchranáři.

Pražští i drážní hasiči z viaduktu přepravovali zraněné, některé s pomocí výškové techniky. Pomáhali také s evakuací cestujících, kteří mohli využít i služeb psychologů z posttraumatického týmu. Poté odstraní obě soupravy z trati.

Jeden ze strojvedoucích měl pozitivní dechovou zkoušku na alkohol

Policisté srážku vlaků prověřují pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Zatím zjistili, že u jednoho ze strojvůdců prokázala dechová zkouška přítomnost alkoholu, proto ho převezli k lékařskému vyšetření včetně odběru krve. Pozitivní dechovou zkoušku měl při srážce strojvůdce Českých drah.

I když srážku podle prvních informací nezavinil, pokud se konzumace alkoholu potvrdí, dopravce s ním okamžitě ukončí pracovní poměr. Současně České dráhy oznámily, že kvůli tomuto případu zahájily mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na strojvedoucí.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal řekl, že osobní vlak směřující z pražských Čakovic na Masarykovo nádraží, který projel návěstidlo zakazující jízdu, provozovala společnost KŽC. Následně zezadu narazil do osobního vlaku Českých drah na trase Milovice – Praha Masarykovo nádraží.

Komplikace v dopravě

Kvůli srážce vlaků byla také dočasně v obou směrech uzavřena Čuprova ulice v úseku ulic Na Žertvách – Povltavská, oznámila společnost TSK Praha i policie. V ulici je hasičská technika včetně vysokozdvižných plošin a žebříků pro přepravu zraněných z mostu, kde se kolize stala. Kvůli uzavřené Čuprově ulici podle Ropidu kolabovala doprava v severní části Prahy, proto je nutné očekávat větší zpoždění autobusů hlavně v oblasti Libně, Vysočan, Proseka i tramvají z Kobylis.

Po srážce vlaků je uzavřena železniční trať v oblasti Balabenky, podle Českých drah mezi Vysočany a Holešovicemi a také mezi Masarykovým a hlavním nádražím. Vlaky od Kralup jsou zkráceny do Holešovic, vlaky od Lysé a Neratovic končí ve Vysočanech. „Linka S49 nejede v úseku Holešovice–Libeň,“ informovala společnost Ropid, která organizuje veřejnou dopravu v Praze a okolí. Lidé mohou využít MHD.