V Olomouckém kraji povládne ANO s SPD, Trikolorou, PRO a Svobodnými

Vítězné hnutí ANO se v Olomouckém kraji dohodlo na koalici s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu kraje bude mít tato dvojkoalice většinu 31 hlasů. Koaliční smlouva by měla být připravena k podpisu do dvou týdnů. Novinářům to řekl lídr ANO a kandidát na hejtmana Ladislav Okleštěk. ANO bude v příštích dnech dál jednat se zástupci SPD, Trikolory, PRO a Svobodných o podobě koaliční smlouvy včetně rozdělení postů v krajské radě.

„Je třeba doladit detaily, kdo bude mít jaké gesce,“ podotkl Okleštěk.

ANO bylo v předchozích čtyřech letech v krajském zastupitelstvu v opozici. Povolební jednání zahájilo hned minulou sobotu po uzavření volebních místností. Sešlo se se všemi subjekty, jejichž zástupci usednou v zastupitelstvu. Lídři STAN, Spojenců24 a ODS ale postupně oznámili odchod do opozice. Naposledy tak v pátek učinila ODS, která odmítla nabídku ANO na trojkoalici s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných.

Po volbách v roce 2020 vytvořila krajskou radu koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj, vítězné ANO skončilo v opozici. Letošní krajské volby v Olomouckém kraji opět vyhrálo ANO, v zastupitelstvu má 26 mandátů. Druzí skončili Starostové pro Olomoucký kraj s devíti mandáty. Třetí Spojenci24 s vámi budou mít šest zastupitelů.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Čtvrtá koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní má pět mandátů. Na pátém místě je ODS s pěti zastupiteli. Šestá je koalice Stačilo! se čtyřmi mandáty. Hnutí ANO tak stačily k většině v krajském zastupitelstvu dva hlasy. Bez ANO krajská koalice být sestavena nemohla, jelikož uskupení SPD, Trikolory, PRO a Svobodných i uskupení Stačilo! mají omezený koaliční potenciál.

ANO podle Oklešťka po krajských volbách preferovalo vznik trojkoalice, po postupném odchodu STAN, Spojenců24 a ODS do opozice mu ale k dalšímu jednání zůstalo zbytkové portfolio, ze kterého si nakonec po sérii jednání vybralo uskupení SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. Při rozhodování o podobě krajské koalice podle Oklešťka sehrál roli průnik volebních programů i to, že ANO se ve své předvolební kampani i programu vymezilo vůči nynější krajské koalici i vládě.

Podobná koalice jako v Olomouckém kraji vznikla v pátek na Vysočině, kde se ANO dohodlo na krajské koalici s uskupením SPD, Trikolory a PRO. Součástí této krajské koalice bude SOCDEM, která byla součástí i dosluhujícího krajského vedení.