V Odře uhynula zhruba jedna tuna ryb. Vzorky bude povodí zkoumat několik dní

V řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně uhynuly stovky ryb, to znamená asi dvě procenta populace v řece, tedy zhruba tuna ryb. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že úhyn nepovažuje za „nijak dramatický“. Co za ním stojí, zatím není jasné, Česká inspekce životního prostředí ale již avizovala, že ryby uhynuly nejspíše kvůli nedostatku kyslíku. Vzorky odebrané ve středu se budou vyhodnocovat několik dní. Informovala o tom mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Mezi uhynulými kusy byly podle ní všechny druhy ryb, ale ve větší míře i dravé ryby, které jsou náchylnější na kyslík.

„Na řece Odře byl zhruba na čtyřkilometrovém úseku od ústí Stružky po hraniční profil v Bohumíně zaznamenán úhyn ryb ve stovkách kusů. Odhadem mohlo dojít k úhynu zhruba dvou procent z celkové populace ryb na řece Odře. V současnosti situace doznívá a uklidňuje se. Bylo odebráno velké množství vzorků, které budou vyhodnocovány v laboratoři státního podniku Povodí Odry. Výsledky mohou být známy do zhruba dvou až tří dnů, některé až do týdne,“ uvedla Vlčková.   

„Přesnou příčinu ale opravdu bude možné říci až po vyhodnocení vzorků,“ řekla mluvčí Povodí Odry. Dodala, že na řece je stále ještě umístěna norná stěna, kterou tam vybudovali hasiči. „Aktuálně místem protéká 27 metrů krychlových vody za sekundu, což je více než průměrné množství, takže situace s průtokem je tam dobrá,“ uvedla okolo druhé hodiny odpoledne.

Události v regionech: V Odře uhynula tuna ryb (zdroj: ČT24)

Místo se bude několik dní monitorovat a ve čtvrtek se ještě budou sbírat i zbytky uhynulých ryb. Mezi uhynulými kusy byly podle Vlčkové všechny druhy ryb, ale ve větší míře i dravé ryby, které jsou náchylnější na kyslík.

„Už dnes můžeme říci, že to s největší pravděpodobností bylo v důsledku počasí. V řece bylo málo vody a ta voda byla teplá. Pak přišel déšť, který přinesl do řeky i splašky, tím se voda kontaminovala a v důsledku toho tam došlo k úbytku kyslíku,“ řekl mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jiří Ovečka.

Podobně se k situaci v Odře vyjádřil ministr zemědělství Marek Výborný. „Ten úhyn není nijak dramatický. Situace možná v některých vyvolávala obavy po zkušenosti z Bečvy, toto je úplně jiný případ,“ řekl Výborný po jednání s řediteli povodí. Vyzdvihl rychlou reakci Povodí Odry, které po zjištění, že hynou ryby, pustilo do řeky více vody.

Domněnku, že za úhynem je nedostatek kyslíku, podle Ovečky potvrzuje i to, že ve dnech 21. a 22. července se podobné události, ale v daleko menším měřítku, staly i jinde. „K podobným, ale nesrovnatelně menším kalamitám došlo v Orlovské stružce a v Bernarticích nad Odrou,“ řekl. Dodal, že ryby v Odře uhynuly zhruba před dvěma nebo třemi dny.

Ovečka řekl, že okamžitě je možné udělat rozbory pH (míra kyselosti nebo zásaditosti vody) i podobných základních parametrů, ale hlavní rozbor bude trvat pět dní. „Musí to projít určitým procesem,“ řekl mluvčí. Teprve pak bude možné určit přesnou příčinu úhynu ryb. Na řece je podle Vlčkové stále ještě umístěna norná stěna, kterou tam ve středu vybudovali hasiči. 

Vyšetřování příčin úhynu ryb v Odře (zdroj: ČT24)

O tom, že v řece Odře na české straně hynou ryby, informovala ve středu polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Úhynem se začala zabývat Česká inspekce životního prostředí i Státní podnik Povodí Odry, který vypouštěl vodu z přehrady Šance a částečně také z nádrže Morávka, aby naředil vodu v řece. Případem se zabývá také policie. 

O otravu asi nešlo. Náhlý pokles kyslíku ale mohla způsobit nějaká látka

Podle mluvčí městského úřadu v Bohumíně Jany Končítkové pracovníci povodí ani inspekce nepředpokládají, že by šlo o otravu. Nedostatek kyslíku v řekách může být podle odborníků i důsledkem vlny veder, která v Česku panovala v posledních třech týdnech.

Jednatel Českého rybářského svazu Severní Morava a Slezsko Rostislav Trybuček ve vysílání ČT řekl, že se mohla do vody dostat neznámá látka, jako zdroj uvedl Černý potok v Ostravě-Přívoze. „Musel to být nějaký náhlý příliv látek, které způsobily náhlý pokles kyslíku,“ uvedl s tím, že voda i silně zapáchala. Zda jde o chemickou látku nebo organickou podle něj potvrdí až odebrané vzorky. Přítomnost neznámé látky mluvčí povodí nepotvrdila ani vyloučila. 

Kyslík se ve vodě rozpouští tím hůře, čím vyšší je teplota vody. S rostoucí teplotou vody se zároveň zvyšuje i aktivita ryb, důsledkem toho i jejich spotřeba kyslíku. V Moravskoslezském kraji panovalo ještě o víkendu teplé počasí, v pondělí odpoledne se regionem přehnaly bouřky s krupobitím.

Největší úhyn ryb v českých vodách za posledních 20 let postihl v srpnu 2018 rybník Nesyt na Břeclavsku, kvůli nedostatku kyslíku ve vodě tam uhynulo přes sto tun ryb. Loni kvůli nedostatku kyslíku uhynulo 42 tun ryb v Dyji u Bulhar na Břeclavsku. V Bečvě v září 2020 uhynulo 40 tun ryb kvůli úniku kyanidu.