V Moravskoslezském kraji se staví nejvíc bytů za posledních jedenáct let. Podle makléřů to nestačí

V Moravskoslezském kraji se letos v prvním pololetí začalo stavět 1686 bytů. Oproti stejnému období v loňském roce je to téměř o 27 procent více. Počet zahájených staveb v regionu je podle Českého statistického úřadu letos nejvyšší od roku 2008. Podle realitních makléřů je to však málo, poptávka stále výrazně převyšuje nabídku. Zájem je o velké i malé byty.

Nejvíce bytů se začalo v prvním pololetí stavět v rodinných domech, a to 920. Oproti stejnému období v roce 2018 je to ovšem pokles o 41 bytů. Naopak výrazně vzrostl počet bytů, které investoři rozestavěli v bytových domech. Letos jich v prvním pololetí bylo 340, loni jenom 84. Jedná se tak o více než třistaprocentní nárůst.

Na trojnásobek stoupl počet bytů, které se začaly stavět v penzionech a domovech pro seniory. Loni jich v prvním pololetí bylo 26, letos 71. Z osmi na 110 stoupl počet bytů, které začaly vznikat ve stavebně upravených nebytových prostorech.  

Bytová výstavba v Moravskoslezském kraji v 1. pololetí
Zdroj: ČSÚ

Makléřka: Pořád je to málo

Realitní makléři tvrdí, že poptávka po nových bytech v Moravskoslezském kraji stále výrazně převyšuje aktuální nabídku. Největší zájem je o byty 3+1 a větší, ale také o rodinné domy nebo pozemky kolem 800 metrů čtverečních. Výstavba nových bytů, která v prvním pololetí vzrostla, údajně poptávku ani zdaleka nepokryje. 

Muselo by se jednat o vyšší počet, než je rozestavěných asi 1700 bytů. Otázka je, v jakém čase a v jaké kvalitě budou developeři schopni své projekty dokončit a začít prodávat.
Jana Římanová
regionální manažer, Realitní kancelář STING

Bytů, které stavbaři v prvním pololetí dokončili, bylo v regionu 1188, což je oproti stejnému období v roce 2018 o 92 méně. I přesto se však jedná o druhý nejvyšší počet za posledních minimálně čtrnáct let.  

Podle Jany Římanové z Realitní kanceláře STING je stále velký zájem i o pronájem nemovitostí, zejména těch menších. O byty velikosti 1+1 nebo garsoniéry mají zájem zejména studenti nebo jednotlivci. 

Nejvíc bytů se začalo stavět ve středních Čechách

Počet bytů, které se v Moravskoslezském kraji začaly stavět, byl v Česku čtvrtý nejvyšší. Nejvíc zahájených staveb je ve Středočeském kraji, kde se jedná o 3287 jednotek, následuje Praha s 2457 byty a Jihomoravský kraj, kde developeři zahájili stavbu 2448 bytů. Moravskoslezský kraj je na čtvrtém místě i v počtu dokončených jednotek. 

V celé České republice se v prvním pololetí začalo stavět více než devatenáct tisíc bytů, což je zhruba o dva a půl tisíce více než loni. Dokončených bytových jednotek bylo zhruba šestnáct tisíc, to je o zhruba 1550 více než v prvním pololetí 2018.