V Miličíně skončily opravy průtahu na významné trase z Prahy do Budějovic

Události v regionech: V Miličíně skončily opravy silnice I/3 (zdroj: ČT24)

V Miličíně na Benešovsku skončily opravy silnice I/3 na průtahu městem. Práce začaly v srpnu a vyšly na 23 milionů korun bez DPH. Stavbaři opravili asfaltový povrch silnice a systém odvodnění. Vybudovali nové prvky bezpečnosti silničního provozu včetně dvou přechodů pro chodce, informoval Jiří Veselý z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Po silnici, která spojuje Prahu a České Budějovice, denně projede kolem sedmnácti tisíc aut, z toho pětinu tvoří nákladní vozy a kamiony. Za Miličínem je nájezd na dálnici D3.

Rekonstrukce průtahu Miličínem začala 17. srpna. Provoz v opravovaném úseku byl veden kyvadlově, přes den dopravu řídili regulovčíci a v noci semafory. Podle původního předpokladu měla být oprava hotová začátkem listopadu. Především díky příznivému počasí, ale i ohleduplnosti motoristů se práce omezující provoz podařilo dokončit o týden dříve, uvedl Veselý.

Dělníci během dvou měsíců vyměnili povrch na pět set metrů dlouhém úseku. Odfrézovali okolo tří tisíc tun recyklátu a stejné množství asfaltové hmoty do vozovky vrátili. Na obou koncích Miličína vybudovali vybočovací ostrůvky, jejichž smyslem je zklidnění dopravy. Vytvořili i dva nové přechody pro chodce a na příjezdu od Tábora nový odbočovací pruh na křižovatce s místní komunikací. Osadili také nový radar zobrazující poznávací značku vozidel, která překračují nejvyšší povolenou rychlost padesát kilometrů v hodině.

Podle Veselého šlo o společnou investiční akci ŘSD s městem Miličín, které upravovalo chodníky, přejezdy od domů na silnici a osazovalo nové veřejné osvětlení.