V Mariánských Lázních se porouchala lanovka, lidi dostali na zem hasiči

Události: Záchrana cestujících z lanovky (zdroj: ČT24)

V Mariánských Lázních zasahovali hasiči u záchrany lidí z lanovky na vrch Krakonoš, která se neplánovaně zastavila. Hasiči nasadili čtyři družstva lezců, kteří pomohli cestujícím z gondol lanovky na zem.

Lanovka na vrch Krakonoš automaticky zastavila poté, co povolil ventil napínání lana. Podle redaktora ČT Václava Matouška hasiči dostali z kabinek lanové dráhy dohromady osmnáct lidí. V jedné skupině kabinek jich bylo dvanáct, ve druhé, na horní stanici, šest. Nikdo neutrpěl žádná zranění.

„Město všem zachráněným poskytlo občerstvení,“ dodal Matouška. Celá akce podle jeho informací trvala od nahlášení události zhruba hodinu a dvacet minut. Hasiči ještě připravují kabinky tak, aby se daly ručně stáhnout do stanice, doplnil.

Záchrana pasažérů lanovky v Mariánských Lázních (zdroj: ČT24)

Na místě zasahovaly skupiny lezců z Mariánských Lázní, Chebu, Karlových Varů a Tachova, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Kabinková lanová dráha Koliba–Krakonoš je nejstarší provozovanou kabinkovou lanovou dráhou v Čechách se speciálním pulzním systémem přepravy. Kabinky na ní nejsou v pravidelných rozestupech, jak bývá obvyklé, ale jezdí rozdělené do dvou skupin po pěti kabinkách za sebou. Lanovka byla postavená v letech 1988 až 1993. Je dlouhá 587 metrů a má převýšení 106 metrů.