V lipenské přehradě je kvůli suchu i slabým přítokům málo vody, jachtaři mají problémy

Události: Málo vody v lipenské přehradě (zdroj: ČT24)

V lipenské přehradě je na konci léta méně vody než obvykle. Může za to sucho, slabý přítok a častější upouštění nádrže. S výrazně nižší hladinou se museli vyrovnat zejména majitelé jachet. Více vody na jaře přispělo k vyšší výrobě elektřiny. Vodní elektrárna Lipno jí letos vyrobila skoro o čtvrtinu více než před rokem.

Jachtařská sezona v Černé v Pošumaví ještě neskončila. Hladina Lipna je tam ale nyní o třicet centimetrů níž, než je v tuto dobu běžné. Odpovídá spíše stavu vody na konci loňského října „Bylo sucho, nepršelo a upouští se pořád,“ okomentoval správce přístaviště Jachetního klubu Černá v Pošumaví Miroslav Navrátil.

V létě chybělo v přístavu přes 120 centimetrů vody, trochu pomohl déšť na konci srpna. Některé jachty ale stejně nevypluly, hladina byla příliš nízko. „Jsou lodě, které mají 170 ponor, a proto už musely jít z vody, protože kdyby klesla voda ještě víc, tak už by se nedostaly pod jeřáb,“ přiblížil Navrátil.

V Horní Plané sucho převozy neomezilo. „Když nám chybí metr vody, tak nám to úplně neublíží,“ uvedl převozník Marcel Lorenc.

Elektřiny se vyrobilo více než loni

Povodí Vltavy musí s vodou hospodařit. Lipenskou přehradu upouští kvůli naplnění celé vltavské kaskády.

Deštivější jaro přispělo k vyšší výrobě elektřiny. „Vodní elektrárna Lipno letos v období od ledna do srpna vyrobila zhruba o čtvrtinu bezemisní elektřiny více než v loňském roce,“ sdělil mluvčí skupiny ČEZ Martin Schreier.

Zásobní prostor přehrady je naplněný z pětasedmdesáti procent. Příští rok na podzim hladina klesne minimálně o dva metry, a to kvůli stavbě přístavu a lodního výtahu.