V Letovicích hořelo v průmyslovém areálu. Elektrovozidlo museli hasiči chladit v kontejneru

V Letovicích na Blanensku hořela ve středu večer část průmyslového areálu. Hasičům se požár podařilo lokalizovat zhruba po čtyřech hodinách, hasili jej až do noci. Oheň zachvátil přístavek jedné z průmyslových hal, kde byly vysokozdvižné vozíky. Hasiči nezjistili v ovzduší nadlimitní koncentrace škodlivých látek, obyvatelům Letovic ale doporučili nevětrat.

„Hoří zde manipulační stroje, jako jsou vysokozdvižné vozíky. Také zde byly uskladněny fotovoltaické panely a baterie, ale nebyly zapojené. Jedná se o část haly, která má celá rozměry zhruba osmdesát krát dvacet metrů,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Štěpán Komosný. „Požár se nešíří, zásah ale pokračuje,“ dodal ve středu odpoledne. 

Hasiči měli na místě chemickou laboratoř, která nakonec nezjistila v okolí zvýšené množství škodlivin. 

Postupně se během hašení a úsilí o lokalizaci požáru hasiči snažili pomocí techniky rozebírat konstrukci haly, aby se dostali k ohnisku požáru. Po jedenácté hodině večer uvedli, že jeden z vozíků na elektrický pohon vložili do speciálního kontejneru určeného pro hořící elektrovozidla. „Museli jsme počkat na příjezd speciálního kontejneru ze záchranného útvaru, do něhož jsme elektromobil vložili, abychom mohli bezpečně chladit jeho baterie,“ doplnil Komosný.

Příčinu vzniku ohně a způsobenou škodu zjišťuje vyšetřovatel. Jednou z verzí je, že vznikl od technické závady na elektroinstalaci. Během požáru a zásahu se nikdo nezranil. V noci kontrolovali hasiči požářiště termokamerou, do rána pak na místě zůstala jednotka dobrovolných hasičů. 

Vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu na tři sta tisíc korun, podařilo se uchránit majetek za půl milionu korun. Jde o prvotní odhady, které vyšetřovatelé ještě upřesní.