V Jablonci nad Nisou řádí dětský gang. Upozornil na něj rodič napadeného chlapce

V Jablonci nad Nisou řádí dětský gang (zdroj: ČT24)

V Jablonci nad Nisou terorizuje místní děti parta výrostků. Přepadávají je, tlučou a dokonce i okrádají. Útoky si natáčejí na mobilní telefony, videa následně sdílejí na sociálních sítích. Na problém upozornil jeden z rodičů, jehož syn se stal obětí násilníků. Společně s představiteli města a policií se snaží najít řešení.

Na město se s problémem obrátil Jiří Pešat. Obětí útoku, ke kterému došlo nedávno poblíž jablonecké přehrady, se stal právě jeho syn. „Bál se chodit ven, tak jsem ho trochu přitlačil ke zdi a přiznal se, že byl přepadený právě skupinou těchto agresorů,“ popsal.  

Otec napadeného chlapce už podal trestní oznámení, na problém upozornil na sociálních sítích. „Začaly se mi ozývat desítky lidí, kteří měli podobný příběh,“ uvedl Jiří Pešat.

O problému ví také město Jablonec nad Nisou, samo s tím ale příliš udělat nemůže. „Teď je to záležitost spíš policejních složek než města jako takového,“ uvedl tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček. „Zúčastněné osoby jsou ve věku nezletilých a mladistvých, nemůžeme k tomu podávat bližší informace,“ dodala mluvčí města Dagmar Sochorová. 

K většině útoků došlo v okrajové části Jablonce v lokalitě Mšeno. Jedna z účastnic jednání Eva Francová vyzvala, aby se lidé podobné události nebáli nahlásit policii. „Z videí napadených víme, že mnohokrát tam byla spousta svědků, nikdo ale nezvedl telefon,“ upozornila.  

Na případy už reaguje také městská policie, strážníci v lokalitě zvýšili svoji dohledovou činnost, působí tam také asistenti prevence kriminality, sdělil ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou Michal Švarc.  

Děti bez kvalitního rodinného zázemí

Podobné útoky se občas odehrávají i v jiných městech po celém Česku. Podle odborníků se jedná o děti, kterým chybí kvalitní rodinné zázemí. „Nemají náplň volného času, takže pak se z nějaké frustrace sdružují do takových skupinek, a v podstatě tím, že někoho napadnou, si často posilují sebevědomí,“ uvedla ředitelka jablonecké pedagogicko-psychologické poradny Ivana Ullmannová.  

Podle psycholožky je důležité nabídnout takovým dětem zájmovou činnost, která by jejich volný čas vyplnila.