V historickém dole zahynul pracovník stavební firmy, strhla ho voda

Tělo muže, kterého v pátek odpoledne strhla voda při průzkumu v historickém dole ve Slavkovském lese, našli v noci záchranáři. Pracovník, který zahynul, byl spolu s dalším člověkem na průzkumu dolu, když se protrhla stěna a do míst, kde byli, se začala valit voda. Druhému muži se podařilo utéct.

Po pohřešovaném muži v dole Jeroným poblíž Rovné ve Slavkovském lese pátrali hasiči z Karlovarského kraje, kterým přijeli na pomoc potápěči a specialisté na záchranu lidí z týmu USAR. Pracovníci Báňské záchranné služby večer stabilizovali místo, kde se protrhla stěna a hrozilo poškození. Hasiči pak odčerpali vodu.

„Podařilo se odčerpat zhruba tři metry vodního sloupce, po odčerpání bylo nalezeno tělo pohřešovaného muže, kterému již nebylo možné pomoct. Hasiči provedli jeho vyproštění a transport z podzemních prostorů,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

Nález mrtvého muže potvrdila i policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Policie se podle ní událostí nadále zabývá. „Bude nařízena soudní pitva zemřelého,“ uvedla.

Dva muži, které nehoda v dole zastihla, byli zaměstnanci stavební firmy, která se o důl stará. Byli na průzkumu komplexu, když se část dolu náhle zaplavila. Místo události bylo ve štole zhruba 400 metrů od vstupu.

Ředitel sokolovského muzea Michael Rund uvedl, že je možné, že stabilitu chodeb narušily změny počasí z posledních týdnů, kdy nasněžilo, následovala obleva, a pak přišly mrazy. Podotkl však, že to zatím nelze zjistit.

Důl Jeroným je nemovitou kulturní památkou, která ukazuje hornickou činnost z období 15. a 16. století, kdy se v něm těžil cín. V současné době je součástí krajského Muzea Sokolov, v turistické sezoně je částečně přístupný veřejnosti. Vstup mimo oficiální cesty je však omezený a riskantní. Chodby dolu jsou dlouhé několik stovek metrů, mají mnoho ramen a mnohé prostory nejsou prozkoumané.