V Brně postavili schodiště, chodit se po něm ale nesmí. Po měsíci stále není zkolaudované

Už více než měsíc je hotové nové schodiště pod brněnským Petrovem. Vytoužená zkratka mezi tramvajovou zastávkou Nové sady a ulicí Bašty ale zatím zůstává pro chodce zavřená. Počkat si musejí do půlky února, až bude stavba zkolaudovaná.

Přestože na stavbě už dělníci několik týdnů nepracují, oba přístupy na schodiště jsou zatarasené mřížemi. I tak se na schody někdo čas od času vydá. Jiní si to zatím netroufnou, jejich zprovoznění by ale uvítali.

Nedokončená kolaudace to ale zatím nedovoluje. Vstup na schody je do oficiálního otevření na vlastní nebezpečí, neprobíhá tam totiž zimní údržba.

„Do konce roku byla stavba předána a my jsme požádali stavební úřad o kolaudaci. Požádali jsme zároveň o všechna vyjádření, která jsou k tomu nutná, to znamená o stanovisko odboru památkové péče, životního prostředí, magistrátu města Brna a odboru životního prostředí Brna-střed,“ popsala Marie Slavíková ze Staveb a pronájmů Veřejné zeleně města Brna.

Podle značení jde stále ještě o staveniště
Zdroj: ČT24

Úřady musí vyřídit stejné množství dokumentů jako při kolaudaci domu

Třeba jen odbor životního prostředí magistrátu města se vyjádřením zabýval šest pracovních dní. Nějaký čas ale zabralo i to, než se žádost dostala na řadu, měsíčně jich totiž úřad obdrží v průměru 240. „Žádná z těch žádostí nemá prioritu, zaměstnanci se snaží vyřizovat je co nejdříve, aby právě nebránili kolaudaci,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Přesto, že se jedná pouze o schodiště, stavební úřad ke kolaudaci potřebuje zhruba tolik dokumentů, jako když se jedná o dům. „V případě schodů na Baštách stavebník dodává všechny podklady, stavební úřad řeší všechno v termínech tak, jak má, takže proces běží. Nelze ho opravdu zkrátit, je to dáno lhůtami ve stavebním zákoně,“ popsala mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Zelenou pro vstup na schody za více než pět milionů korun budou mít lidé od 13. února, kdy je naplánováno slavnostní otevření.