V berounské nemocnici se otevřela psychiatrická klinika za více než miliardu korun

Události: Nové centrum duševní rehabilitace (zdroj: ČT24)

V Rehabilitační nemocnici Beroun se v úterý otevřela psychiatrická klinika za 1,2 miliardy korun. Zařízení je součástí AKESO Holdingu Sotiriose Zavalianise. Takzvané Centrum duševní rehabilitace pojme v plném provozu přes dvě stovky pacientů v lůžkové části a nabídne tři sta pracovních míst zdravotnickému a dalšímu personálu. První pacienty přijmou 10. července. V plném provozu pak centrum bude na začátku října.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) při otevření centra poukázal na to, že ve Středočeském kraji dosud velké psychiatrické oddělení chybělo, a ocenil, že je součástí nemocnice a bude nabízet péči pro dospělé i dětské pacienty. Přispěje tak podle něj k řešení problémů s nedostatkem akutních lůžek.

Zavalianis novinářům řekl, že centrum bude zaměstnance nabírat postupně. Přestože v Česku není dostatek pracovníků ve zdravotnictví, majitel věří, že se personál do nového centra podaří rychle získat. V pětipatrové budově má být poskytována nejen ambulantní péče, ale i programy denního stacionáře a lůžková péče.  

Pacienti budou mít k dispozici multifunkční sál, saunu, bazén, tělocvičnu, fitness centrum, kavárnu a samostatné prostory pro řadu specializovaných terapií, jako jsou arteterapie, dramaterapie, muzikoterapie, terapie virtuální realitou či fototerapie. Zařízení nyní jedná s pojišťovnami, se smlouvami by podle Zavalianise neměl být problém.

Dlouhé čekání na setkání s odborníkem

Premiér Petr Fiala (ODS) při otevření centra zmínil, že péče o duševní zdraví patří dlouhodobě mezi slabší místa českého zdravotnictví. „Ačkoliv několik let v České republice probíhá reforma psychiatrické péče, stále bojujeme s problémy. Jedním z nejzávažnějších je nedostatečná kapacita pracovišť, která vede k tomu, že se na setkání s odborníkem často čeká velmi dlouho, i několik měsíců,“ podotkl Fiala. Ve srovnání s úspěšnými zeměmi má Česko podle premiéra málo profesionálů na počet obyvatel a jen pomalu se daří rozšiřovat individuální formy pomoci.

Válek se pozastavil nad tím, že nové pracoviště bylo zaplaceno ze soukromých peněz. „Psychiatrie není vnímána jako obor, který by byl ekonomicky zajímavý pro soukromého podnikatele. Málokterá nemocnice buduje psychiatrické oddělení proto, že na něm bude získávat,“ dodal ministr.

Součástí AKESO Holdingu je kromě berounské také hořovická nemocnice, radiologické a onkologické centrum Multiscan Pardubice či diagnostické centrum v pražských Nových Butovicích. Zavalianis je stoprocentním vlastníkem skupiny, narodil se v Řecku a do někdejšího Československa přijel studovat v roce 1984. V minulosti získal titul podnikatele roku ve středních Čechách.

Do psychiatrické péče plynou ročně asi tři až čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, tedy kolem deseti miliard korun. S nějakým duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ani polovině se ale nedostalo odborné péče. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem přiznání invalidního důchodu.