U Lipna má vyrůst stovka nových domů v rekreační vesničce. Projekt oživil nový investor

V Kovářově u lipenské přehrady plánuje rakouská developerská skupina výstavbu více než stovky domů. Náklady na projekt rekreační vesničky s přístavem nazvaný Vision přesáhnou miliardu korun. Starosta městyse Frymburk, pod který Kovářov spadá, se k projektu staví rezervovaně, podle něj hlavně nesmí negativně ovlivnit přehradu.

O výstavbě rekreační vesnice u Kovářova se hovoří přes deset let. Tenkrát jej plánovala společnost UBM Bohemia. Projekt má teď nového investora, rakouskou skupinu Dorn-Fussenegger. Výstavba rekreačního komplexu by měla trvat nejméně dva a půl roku a zatím není jasné, kdy přesně začne. „Do konce roku 2022 by měl být hotový první dům,“ řekl generální ředitel skupiny Lorenz Dorn-Fussenegger. Apartmány v podobných oblastech u lipenské přehrady stojí několik milionů korun.

Komplex nesmí negativně ovlivnit přehradu

Už před lety projekt rozděloval veřejnost. Příliš nadšený z něj není ani dnes například starosta sousedního městyse Frymburk Oto Řezáč. „Frymburk jde trochu jiným směrem, více se snažíme zaměřit na takzvaný lázeňský směr rekreace. Ale chápu, že investor reaguje na poptávku,“ řekl. Pro něj je především důležité, aby vznikající komplexy negativně neovlivnily lipenskou přehradu a okolí. „Proto musí takové projekty vždy splňovat požadavky spojené s odpady, to znamená, že požadujeme vždy vybudování čističky a potřebné infrastruktury,“ dodal Řezáč.

Podobně postupuje i Povodí Vltavy, které lipenskou nádrž spravuje. „Výstavba rekreačních resortů nesmí mít v žádném případě negativní dopad na přehradu,“ řekl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Rekreační lokalita má vzniknout na ploše několika hektarů. Projekt počítá s investicí milionů korun do místní infrastruktury. Součástí bude přístav pro třicet devět lodí nebo čistírna odpadních vod. „Chtěli bychom vytvořit místo, kde příroda a vodní plocha bude nedílnou součástí celého projektu a pro lidi na dosah ruky,“ dodal Lorenz Dorn-Fussenegger. Podle něj Vision nabídne i desítky nových pracovních míst. Nezaměstnanost na Českokrumlovsku aktuálně dosahuje 3,9 procenta a je nejvyšší z okresů na jihu Čech.

Skupina v okolí lipenské přehrady podniká více než tři desetiletí. Založil ji Lukas Konrad Dorn Fussenegger, který má české předky. V polovině 90. let koupila skupina u přehrady první pozemky a postupně se v místě podílela na několika realitních projektech. Provozuje i lodní dopravu, na svých parnících Adalbert Stifter, Smetana a Vltava převeze po přehradě každoročně tisíce turistů.