Střelbu v Boňkově nepřežil pár seniorů a jejich vnuk. Matka je zraněna

Vražedný útok v osadě Boňkov na Přerovsku nepřežil v sobotu podle kriminalistů pár seniorů a jejich patnáctiletý vnuk. Jeho matka byla zraněna a skončila v nemocnici. Informoval o tom šéf odboru obecné kriminality krajské policie Jan Lisický. Kriminalisté z vraždy podezírají partnera matky, jehož tělo našli policisté později. Spáchal sebevraždu. Šlo o cizince, podle informací ČTK o Slováka, který byl již v minulosti stíhán. Tři členy rodiny podle kriminalistů zastřelil nelegálně drženým samopalem. Lisický uvedl, že šlo o vyřazenou slovenskou armádní zbraň. Motivem činu byla zřejmě nezvládnutá žárlivost a agresivita pachatele.

Případ kriminalisté vyšetřují jako trojnásobnou vraždu po předchozím uvážení a pokus o vraždu. Případ kriminalisté vyšetří a poté vzhledem k smrti pachatele odloží. „Jde o ojedinělý případ v historii olomouckého krajského ředitelství. Máme tady čtyřnásobnou vraždu, tři dokonané a jednu ve stadiu pokusu, takový případ jsme dosud neměli,“ podotkl Lisický.

Tragédie se stala v sobotu po osmé hodině večer. Muž podle Lisického po předchozí hádce nejprve napadl fyzicky svou sedmačtyřicetiletou přítelkyni, kterou šroubovákem bodl do krku a do ruky. Žena utekla do patra, kde se schovala s ostatními členy rodiny. Muž poté šel do auta, vytáhl samopal a se zbraní vyšel do prvního patra. Čtyři členové rodiny se v pokoji zavřeli, útočník však podle šéfa kriminálky bez váhání zahájil palbu přes zavřené dveře a vzápětí vtrhl dovnitř a ve střelbě pokračoval.

„Jedinému, komu se podařilo v pudu sebezáchovy utéci, byla sedmačtyřicetiletá přítelkyně, která byla postřelena. Bosa vyběhla ven a přes les se dostala do restaurace, kde zavolala pomoc,“ doplnil Lisický. Zraněnou ženu odvezli záchranáři do hranické nemocnice. „Byla postřelena do prsu, šlo o poranění měkkých tkání. Její poranění nebylo vážné, dá se říci, že paní měla velké štěstí,“ řekla mluvčí krajské záchranné služby Lucie Mikisková.

Na místě zůstala mrtvá sedmasedmdesátiletá matka ženy, její stejně starý přítel a patnáctiletý syn napadené ženy. „Poté, co zlikvidoval všechny v pokoji, začal útočník hledat svou přítelkyni. Vyrazil z domu ven a hledal ji po okolí, ale v tom okamžiku se již k místu začaly přibližovat policejní hlídky,“ popsal Lisický.

Tělo muže našli policisté za pomoci vrtulníku s termovizí za desítky minut, muž se zastřelil několik set metrů od domu. Šlo o strž, kde se pravděpodobně chtěl původně schovat. Podle policistů se tak stalo ve chvíli, kdy již policie na místě zasahovala, a to za pomoci psovodů i zásahové jednotky z Moravskoslezského kraje. „Na místě jsme byli do osmi minut, tragédii jsme bohužel nemohli zabránit,“ doplnil náměstek krajského ředitele Radovan Vojta.

Podle kriminalistů muž k vraždě použil samopal, vzor 58, který držel nelegálně. „Zbraň pochází z várky slovenských vojenských samopalů, které byly vyřazeny z armády, byly předány ke znehodnocení, ale bohužel byly znehodnoceny tak, že jejich znehodnocení lze poměrně jednoduše odstranit a ty zbraně mohou být uvedeny znovu do provozu. Jedná se o zbraně ze stejné série, které poté následně figurovaly v teroristickém útoku v Paříži,“ dodal Lisický. Na mysli měl případ z roku 2015, kdy při masakru v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a při následných útocích zahynulo ve Francii sedmnáct lidí.

Případ z Kostelce na Hané

Obdobný tragický případ s více oběťmi se stal v Olomouckém kraji loni na konci dubna v Kostelci na Hané na Prostějovsku, kde tehdy devětadvacetiletý muž zabil tři lidi. Šlo o jeho bratra, sestru a jeho otce. Podle Lisického členy své rodiny zavraždil zvlášť surovým a trýznivým způsobem a po předchozím uvážení. Vyzbrojil se při tom loveckými noži. Muž se k činu přiznal, uvedl, že nenávist zvítězila. Brněnský krajský soud mu za to uložil nedávno doživotní trest, rozsudek není pravomocný.

V Olomouckém kraji jde letos o druhý případ vraždy. V březnu kriminalisté obvinili třicetiletého muže z vraždy jeho otce a pokusu o vraždu jeho matky v bytovém domě v Tovačově na Přerovsku. Šestapadesátiletý muž zemřel na bodná zranění. Na zranění matky, kterou pachatel bodnul do boku, přišli policisté až na služebně při výslechu. Loni policisté v regionu evidovali třináct vražd, z toho pět ve stadiu pokusu a jednu ve stadiu přípravy. Policie všechny objasnila.