Soud zastavil stíhání blízkého spolupracovníka exhejtmanky Jermanové. Doznal se a nahradí škodu

Obvodní soud pro Prahu 5 podmíněně zastavil trestní stíhání Romana Šuberta, bývalého vysoce postaveného úředníka Středočeského kraje a blízkého spolupracovníka někdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Šubert, který čelil obžalobě kvůli kauze pracovních smluv externistů na krajském úřadě, se k činu doznal a s krajem se domluvil na náhradě škody. ČT to řekla mluvčí soudu Markéta Fikoczková.

„Soud vydal usnesení o podmíněném zastavení trestního stíhání. Obviněný se k jednání doznal, uzavřel se Středočeským krajem dohodu o náhradě škody, kterou již začal hradit, a složil částku 50 tisíc korun na účet pro oběti trestné činnosti,“ uvedla mluvčí Fikoczková s tím, že soud stanovil zkušební dobu na tři roky.

Státní zástupkyně obžalovala Šuberta letos v květnu z porušení povinnosti při správě cizího majetku, způsobit měl škodu za téměř půl milionu korun. Podle dohody o náhradě škody zaplatí kraji necelých 395 tisíc korun a na účet pro oběti trestné činnosti má poslat dalších 50 tisíc korun. „Jde o podmínku pro podmíněné zastavení trestního stíhání,“ vysvětlila Fikoczková.

Pět milionů pro externisty

V kauze jde o pracovní smlouvy s externisty, které kraj podle policie platil za více hodin, než kolik podle výkazů práce skutečně odpracovali. Tím, kdo měl smlouvy kontrolovat, byl podle kriminalistů právě Šubert. „Měl tedy s péčí řádného hospodáře provést poměrné snížení odměny za vykonanou práci,“ zdůvodnili Šubertovo stíhání.

Kraj podle dřívějších informací údajně vyplácel externistům v době, kdy byla hejtmankou Pokorná Jermanová, pět milionů korun ročně. Hejtmanství částky odůvodnilo tím, že odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly. Odbor interního auditu prověřil dohody o provedení práce a pracovní činnosti od roku 2017 a dospěl k závěru, že úřad uzavíral pracovní smlouvy v souladu s platnými normami.

Policie nicméně případ dále vyšetřovala. Nejprve obvinila bývalou vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hanu Mastrini, v polovině loňského roku také Šuberta. Hanu Mastrini už soud také nepravomocně potrestal – na konci července jí uložil roční podmínku a peněžitý trest 150 tisíc korun. Její obhájce se proti rozsudku odvolal.

Poradenství o odpadech za padesát tisíc měsíčně

Podle informací serveru Seznam Zprávy, který na případ upozornil, policisté Šuberta obvinili po porovnání výkazů práce, které externisté museli odevzdávat a do nichž zapisovali odpracované hodiny, s vyplacenými paušálními částkami.

Mezi externisty byl například někdejší volební manažer ANO Martin Itterheim, který za 50 tisíc korun měsíčně radil bývalé hejtmance s odpady. Pokorná Jermanová už dříve uvedla, že je normální, když má poradce na věci, v nichž se neorientuje. To, že má Itterheim stranickou knížku ANO, bylo podle ní jeho právo a shoda okolností. Za důležité považovala to, že je odborníkem a pracuje dobře.