Hasiči po 24 hodinách ukončili zásah u třídírny odpadů na Příbramsku

Hasiči v sobotu v 17:40, tedy zhruba po 24 hodinách, ukončili zásah u rozsáhlého požáru třídírny odpadů v Dolních Hbitech na Příbramsku, který vypukl v pátek v podvečer. Zhruba na šest hodin platil v noci na sobotu nejvyšší stupeň zásahu. Od rána pak hasiči s pomocí speciální techniky rozhrabávali a dohašovali spečené plasty, požářiště prolévali vodou. Z místa se vrací zpět na základny, uvedli hasiči na sociální síti X.

Škoda podle policie činí předběžně dvacet milionů korun. Při vyšetřování příčiny zatím pracuje se všemi verzemi, tedy cizí zavinění, nedbalost i technická závada.

„Na požářišti jsme přesunuli 1400 tun materiálu. Vše zkontrolováno a prolito vodou. Balíme materiál a vracíme se na základnu. Likvidace požáru 17:40,“ uvedli hasiči.

Události: Požáry na Sokolovsku a na Příbramsku (zdroj: ČT24)

V areálu třídírny na kraji obce podle starosty Jana Michálka (nez.) shořela i velká hala s třídicí linkou a lisovacími stroji.

Požár byl ohlášen v pátek po sedmnácté hodině. Kolem 18:20 vyhlásili hasiči vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu. S ohněm bojovalo zhruba 140 hasičů, nasazen byl i policejní vrtulník, který shazoval bambivaky s vodou. Kolem 00:30 snížili hasiči stupeň na třetí a vzápětí na druhý, po dvou hodinách vyhlásili nejnižší stupeň a dohašovali skrytá ohniska.

Na místo byla v pátek preventivně kvůli velké teplotě u zásahu povolána záchranná služba. Dva hasiči vyhledali kvůli menším zraněním nebo přehřátí lékařské ošetření. Chemická laboratoř, která kontrolovala v obci a okolí zvýšené koncentrace škodlivých látek, nic nenaměřila.