Dálnice D11 je u Mochova opět průjezdná. Demolice mostu trvala přes šestnáct hodin

Události: Demolice mostu na dálnici D11 u Mochova (zdroj: ČT24)

Dálnice D11 je po demolici mostu u Mochova poblíž Prahy opět průjezdná. Úsek mezi exitem 8 Jirny a exitem 18 Bříství byl uzavřený přes šestnáct hodin. Práce trvaly oproti předpokladům déle. Směr na Prahu byl zcela zprůjezdněn až ve čtyři hodiny odpoledne, směr na Hradec Králové o půl sedmé odpoledne, oznámila mluvčí středočeské krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová.

Demolice mostu začala v sobotu v osm večer, kolem půlnoci byla rozebraná jeho značná část, práce poté pokračovaly dle harmonogramu. Ráno dělníci odstraňovali suť, pak následoval finální úklid vozovky a osazení dálnice svodidly. „Most z roku 1984 nahradí most nový, který začneme stavět na začátku nové stavební sezony, tedy na jaře 2022,“ uvedla Kučerová.

Most byl zavřený od 11. listopadu a přípravné práce na něm začaly před několika dny. Vedla po něm silnice II/245, která patří Středočeskému kraji. Nový most bude stát zhruba padesát milionů korun bez DPH, jeho životnost by podle zadání měla být sto let. Umožnit by měl rozšíření dálnice o dva pruhy.

Dálnice D11 byla kvůli bourání jiného mostu nedaleko Prahy uzavřená také koncem července. Otevřela se rovněž se zpožděním proti původním plánům, protože bourání zkomplikovalo velké množství výztuže nezanesené v dokumentaci.

V jednom směru se tehdy dálnice otevřela v pondělí a plně průjezdná byla až v úterý. Investorem, který demolici prováděl, byla v červenci Technická správa komunikací Praha.