Stavba plovoucího heliportu má zpoždění, záchranářské vrtulníky dál přistávají v sadech v centru Prahy

Události v regionech: Praze zatím pořád chybí slíbený heliport pro záchranářské vrtulníky na Vltavě (zdroj: ČT24)

Pražští záchranáři stále čekají na heliport, který měl usnadnit dopravu pacientů do nemocnic na Karlově náměstí a v Podolí. Hotový měl být loni, zatím se ale ještě ani nestaví. Městská společnost, která má přípravu heliportu na starosti, nyní slibuje, že bude hotový příští rok v létě. Do té doby budou muset vrtulníky přistávat v dlouhodobém provizoriu, kterým jsou Zítkovy sady.

Zítkovy sady jsou na pohled klidným parkem v sousedství Palackého náměstí, jsou také dějištěm různých společenských či kulturních akcí – a jsou také heliportem. Kliniky na Karlově náměstí, které patří pod Všeobecnou fakultní nemocnici, ale například ani nedaleká podolská nemocnice vlastní plochy pro vrtulníky nemají, a tak přistávají helikoptéry několikrát týdně na veřejném prostranství v centru Prahy.

Pro záchranáře je to velmi komplikované řešení. „My bojujeme o čas. Nemůžeme čekat, až nám potvrdí, že je prostor vyklizený a my můžeme přistát,“ zdůraznil ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

Řešením má být plovoucí heliport na Vltavě. Fungovat měl už koncem loňského roku. V místě, kde by měl kotvit, je ale stále prázdno. Nyní hovoří městská firma Trade Centre Praha o létu příštího roku. „Máme za sebou nejnáročnější fázi kompletování technické dokumentace. Byla poměrně náročná, z toho důvodu došlo k menšímu zdržení,“ řekl mluvčí společnosti Martin Boška. Na konci října se ještě bude návrhem zabývat vedení města.

Heliport by měl vzniknout na Vltavě na Výtoni – a i s ním počítá Praha jen jako s provizoriem. Trvalým řešením má být stavba heliportu přímo ve Všeobecné fakultní nemocnici. Plovoucí objekt by měl ale na řece zůstat i pak a sloužit veřejnosti jako součást pražské náplavky.

To je ale otázka vzdálené budoucnosti. Podle mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánkové by měl být heliport na střeše zcela nového pavilonu, který se teprve plánuje. „Projekt je ve fázi předprojektových příprav,“ ozřejmila. 

Všeobecná fakultní nemocnice je jedinou velkou pražskou nemocnicí, která heliport nemá. Vrtulníky mohou přistávat v Motole, na Bulovce, Vinohradech i v Thomayerově nemocnici. Heliporty mají i všechny ostatní fakultní nemocnice v Česku, i když některé velké nemocnice zřizované kraji jsou na tom hůř. V Pardubicích přistávají vrtulníky s pacienty na provizorní ploše na okraji areálu nemocnice. V Karlových Varech sice heliport funguje, ale zatím neumožňuje noční provoz.