Staré kanceláře i areál kravína poslouží k bydlení. Menší města chtějí přilákat mladé rodiny

Události v regionech: Samosprávy hledají cesty, jak mladé lidi s rodinami ve městech udržet (zdroj: ČT24)

Nedostupné bydlení – takový je jeden z hlavních důvodů, který uvádějí mladé rodiny jako odpověď na otázku, proč nechtějí žít v menších městech. Některé radnice se to pokoušejí změnit výstavbou městských bytů. Používají k tomu i staré objekty, které už neslouží původnímu účelu, nebo chystají výstavbu v opuštěných průmyslových či zemědělských areálech.

Nevyužívané administrativní budovy chce v byty přeměnit radnice Hlinska. Město je dodnes proslulé jako sídlo výrobce domácích spotřebičů ETA, jenomže po něm v Hlinsku zbyly právě jen administrativní stavby.

Podle hlinského starosty Miroslava Krčila by mělo na starém ředitelství vzniknout 24 bytů. „Chceme, aby to bylo městské bydlení. Chystáme výběrové řízení a chceme ho realizovat v příštím roce,“ shrnul Krčil aktuální stav projektu.

V Poličce by zase měly vzniknout nové městské byty v areálu bývalého kravína. Lidé nebudou bydlet tam, kde kdysi postávaly krávy, staré objekty nahradí osm nových bytových domů. Tento záměr ale není tak daleko jako ten hlinský, radnice teprve chystá odkup starých budov v areálu.

Totožné jsou ale cíle obou měst. Hlinsku i Poličce ubývá obyvatel a od nových bytů si slibují, že se to změní. Podle hlinského starosty odcházejí hlavně mladí a výstavba bytů by podle odborníků mohla být správným způsobem, jak je přilákat zpět. „Je možné, že podpora rozvoje bytů a s tím spojený další rozvoj může vést k tomu, že se daná oblast stane oblíbenou pro mladé rodiny s dětmi,“ míní ekonom Jiří Nožička z Univerzity Pardubice.