TÉMA

Odliv mladých

Pohraničí Česka se vylidňuje. Některá města chtějí přilákat obyvatele daňově zvýhodněnými zónami

Mnohé části České republiky čelí odlivu lidí, především mladších ročníků. Míří často do zahraničí, ale i jinam po Česku. Situace je vážná například v pohraničí. Místní politici s tím chtějí něco udělat, třeba prosadit daňově zvýhodněnou zónu. Například krušnohorské město Rotava je teď skoro poloviční ve srovnání se stavem před třiceti lety.
21. 3. 2024|

Staré kanceláře i areál kravína poslouží k bydlení. Menší města chtějí přilákat mladé rodiny

Nedostupné bydlení – takový je jeden z hlavních důvodů, který uvádějí mladé rodiny jako odpověď na otázku, proč nechtějí žít v menších městech. Některé radnice se to pokoušejí změnit výstavbou městských bytů. Používají k tomu i staré objekty, které už neslouží původnímu účelu, nebo chystají výstavbu v opuštěných průmyslových či zemědělských areálech.
23. 6. 2023|

Severní Irsko zažívá odliv mladých lidí. Může za to nejasná politická situace po brexitu

Ze Severního Irska odchází tisíce mladých lidí, každoročně ho opustí patnáct až dvacet tisíc z nich. Může za to mimo jiné politická situace po brexitu, která přispívá k napětí v už tak rozdělené společnosti. Na vině je také složité vyjednávání a nejasná budoucnost ohledně takzvaného severoirského protokolu. Mladá generace Severoirů je přesvědčena, že nemá v zemi žádné slovo.
18. 10. 2022|