Pohraničí Česka se vylidňuje. Některá města chtějí přilákat obyvatele daňově zvýhodněnými zónami

Události: Demografické problémy Rotavy (zdroj: ČT24)

Mnohé části České republiky čelí odlivu lidí, především mladších ročníků. Míří často do zahraničí, ale i jinam po Česku. Situace je vážná například v pohraničí. Místní politici s tím chtějí něco udělat, třeba prosadit daňově zvýhodněnou zónu. Například krušnohorské město Rotava je teď skoro poloviční ve srovnání se stavem před třiceti lety.

Ze čtyř mateřských škol zůstala v Rotavě v provozu jen jediná, stejně tak nadále funguje jen jedna ze tří místních základních škol. Ta má kapacitu pro 550 dětí, ale učí se jich tam jen 140. „Jak mi chodí z úřadu, z matriky výpisy, tak nikdy to nebude víc než na jednu třídu,“ prohlásila ředitelka Základní a mateřské školy Rotava Jaroslava Červenková.

Před třiceti lety ve městě žilo čtyři a půl tisíce lidí. Dnes jich v něm zůstává asi 2,9 tisíce. „Tady není práce. A kdo nemá auto, tak se nemůže nikam dostat,“ zmínila místní důchodkyně Anna Sedláková. Spolu s úbytkem obyvatel ve městě také zanikají obchody a služby. Nedostatek je i lékařů.

„Úbytek obyvatel se výrazně projevuje v pokladně města. Přicházíme každý rok o více než šest milionů korun,“ postěžoval si starosta Rotavy Michal Červenka (Volba pro kraj).

Města v česko-německém příhraničí, která se potýkají s úbytkem obyvatelstva, se rozhodla pro ojedinělý krok. Usilují o zákon, který vymezí daňově zvýhodněné zóny.

„To může znamenat různá řešeni. Ať už se to týká odlišných sazeb daně, určitých pobídek pro zaměstnavatele, eventuálně zvýšení příspěvku na děti,“ řekl starosta Kraslic Jan Šimek (BEZPP).

Pakt ohrožených obcí založily Aš, Kraslice a Nejdek, do projektu by se ale mohla zapojit i další města regionu včetně Rotavy.

Počet obyvatel Česka během loňského roku stoupl zhruba ze 10,83 milionu na 10,90 milionu. Nárůst zajistila ale jen migrace. Počet narozených dětí totiž znovu meziročně klesl, a bylo jich tak nejméně za posledních 22 let, oznámil Český statistický úřad.