Severní Irsko zažívá odliv mladých lidí. Může za to nejasná politická situace po brexitu

Události: Severní Irsko opouští mladí lidé (zdroj: ČT24)

Ze Severního Irska odchází tisíce mladých lidí, každoročně ho opustí patnáct až dvacet tisíc z nich. Může za to mimo jiné politická situace po brexitu, která přispívá k napětí v už tak rozdělené společnosti. Na vině je také složité vyjednávání a nejasná budoucnost ohledně takzvaného severoirského protokolu. Mladá generace Severoirů je přesvědčena, že nemá v zemi žádné slovo.

Důvod, proč tisíce mladých lidí každoročně opustí nejen hlavní město Belfast, ale vůbec celé Severní Irsko, je prostý. Jde především o nefunkční politický systém, který vyvolává sociální napětí, jež v Irsku pomalu doutná pod povrchem. 

V severoirském politickém systému je totiž vždy třeba kompromisu dvou znepřátelených stran: katolíků a protestantů. Najít shodu se ale velmi často nedaří a vede to k frustraci. Mnohým mladým lidem, kteří studují na univerzitě, tato situace připadá neřešitelná a svoji budoucnost v Severním Irsku nevidí.

„Nechci zůstávat v zemi, která je stále sektářská. Sice se posouváme správným směrem, ale mnoho věcí se musí ještě změnit. Opravdu nechci žít v zemi, kdy mladé nikdo neposlouchá,“ vysvětluje svůj postoj student Belfastské univerzity Adam Crothers.

Podle průzkumu organizace Youth Forum, do kterého se Adam zapojil, se celkem 73 procent mladých chce ze Severního Irska odstěhovat, nebo o takové možnosti uvažuje. Kromě politického napětí k tomu přispívá i to sociální. Tedy stále rozdělená společnost proirských katolíků a probritských protestantů a s tím spojené hrozící výbuchy násilí.

Politický problém

Zažehnané napětí přitom znovu rozpoutal brexit a komplikované vyjednávání o takzvaném severoirském protokolu, který usiluje o zrušení celních kontrol na některé zboží dovážené do Severního Irska ze zbytku Spojeného království.

Odliv mladých přitom za problém mají i sami politici. „Upřímně, je to přesně výsledek negativní politiky, kterou nám přinesl brexit. A to je také přesně to, co mladé lidi vyhání. Chtěl bych, aby tady zůstali. Chci je inspirovat, aby viděli, co se z tohoto místa může stát,“ říká irský labourista Matthew O'Toole.

K tomu mají pomoci třeba nová filmová studia Titanic ve starém přístavu v Belfastu, která nabízejí studentům uplatnění. Otázkou ale je, zda takovéto pracovní příležitosti budou dostatečnou motivací pro tisíce mladých, kteří se už rozhodli ze země odejít.